Saobraćaj i transport

Za Luku Novi Sad ponuđeno 7,99 miliona evra

Komisija Ministarstva privrede za sprovođenje postupka privatizacije "Luke Novi Sad" proglasila je uspešnom finansijsku ponudu koju je kompanija "P&O Ports Dubai" dala za kupovinu tog novosadskog preduzeća.

Ponuđena je bila početna cena od 7,99 miliona evra.

"Svi detalji ponude su ispravni i u skladu sa pozivom i kriterijumima. Mi smo proglasili kupca 'Luke Novi Sad' i to će biti 'Port Dubai', deo grupe 'DP World' iz Dubaija", izjavio je državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

Dodao je da će investicija u naredne tri godine biti preko 15 miliona evra, i da je to obaveza u skladu sa pozivom i ugovorom koji će biti potpisan u narednih nekoliko dana.

"Od toga negde oko pet miliona evra biće uloženo u lučku infrastrukturu, a oko 10 miliona evra u lučku suprastrukturu. Mi zaista verujemo da će ovo biti jedna veoma značajna stvar i za Grad Novi Sad, za celu Vojvodinu i za celu Srbiju", rekao je Stevanović.

 Kompanija "P&O Ports Dubai", budući vlasnik "Luke Novi Sad", posluje u okviru holdinga "DP World" koji trenutno poseduje portfolio od 78 operativnih lučkih i kopnenih terminala u 40 zemalja širom sveta. Ta kompanija je danas treći lučki operater u svetu, i najveći kontejnerski operater u Konstanci, Roterdamu, Antverpenu.

Kompanija "DP World" je nedavno objavila da je u prošloj godini ostvarila snažne poslovne rezultate i da je njen profit dostigao 1,27 milijardi dolara, što je za 5,1 odsto više nego u 2017. godini.

Prihodi su uvećani za 20 odsto na 5,6 milijardi dolara, i rezultat su, kako se navodi na njenom zvaničnom sajtu, preuzimanja kompanija Drydocks World, Dubai Maritime City (DMC), Cosmos Agencia Maritima, Continental Warehousing Corporation (CWC) i preuzimanja punog vlašnistva nad lučkim terminalom Santos u Brazilu.

Kompanija zapošljava preko 45.000 ljudi, a posluje u azijsko-pacifičkom regionu, Australiji, Severnoj i Južnoj Americi, na Bliskom Istoku, u Evropi i Africi. Svaki dan preveze 174.000 kontejnera.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!