Društvo

Za jedan dan ispaljene rakete vredne 320.000 evra

Od 24. aprila u nebo nad Srbijom ispaljene su 7.942 rakete, a samo u sredu su iskorišćene 1.164 protivgradne rakete. U RHMZ-u kažu da je protivgradna zaštita efikasna u dve trećine slučajeva.

Najviše raketa, čak 231, ispaljeno je iz radarskog centra „Bukulja”, u blizini Aranđelovca, dok je 167 raketa iskorišćeno na teritoriji Užica. Nažalost, one nisu uspele u potpunosti da razbiju oblake, pa je u Užicu sa neba padao led veličine lešnika, u Priboju kao kliker, dok je u Topoli dostizao veličinu teniske loptice.

Zoran Babić, rukovodilac Centra za odbranu od grada RHMZ-a, podseća da se efikasnost protivgradne zaštite iznosi između 50 i 60 odsto.

“Naravno da su rakete koje su korišćene ispravne, ali teško je pobediti prirodu. U dve trećine situacija uspevamo da smanjimo zrna grada do veličine koja ne može da prouzrokuju štetu. Međutim, u trećini situacija naši napori ne mogu da urode plodom. To se desilo u sredu, videli smo koliko je priroda moćna”, reči su Zorana Babića.

On je dodao da je u poslednjih 10 godina, od kraja aprila do sredine juna, korišćeno dvostruko manje raketa, najčešće oko 3.500. Ove godine smo imali 38 dana sa mogućim dejstvom grada, a taj broj je prethodnih godina bio tri puta manji.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!