Svet građevinarstva-nekretnina

Vrednost građevinskih radova veća za 5,5 odsto nego 2016. godine

Vrednost ukupno izvedenih građevinskih radova u Srbiji u 2017. godini povećana je 5,5 odsto u odnosu na 2016. godinu i to je oko dva puta više od projekcije povećanja Republičkog zavoda za statitistiku iz januara 2018. godine, a koja je iznosila 2,8 odsto.

Uvećana procena vrednosti izvedenih građevinskih radova, koju je RZS objavio u Mesečnom statističkom biltenu za decembar 2017. godine, rezultat je veće građevinske aktivnosti u četvrtom kvartalu prošle godine u poređenju sa poslednjim tromesečjem 2016. godine, jer su povoljniji vremenski uslovi omogućili produženo trajanje građevinske sezone, navodi se u saopštenju Ministarstva građevinarstva.

Na veću procenjenu vrednost građevinskih radova uticali su i otpočinjanje radova na novim velikim infrastrukturnim projektima tokom 2017. godine, uključujući auto-put Surčin-Obrenovac i dve deonice pruge Beograd-Budimpešta, ubrzano izdavanje e-dozvola, pojačan monitoring resornog ministarstva nad projektima u realizaciji, kao i stabilizacija privredne aktivnosti i sprovođenje mera za smanjenje rada na crno, ocenjuje se u saopštenju.

Statistika beleži i povećanu produktivnost u građevinarstvu, s obzirom da ukupna vrednost posla raste sa manjim brojem radnih sati, ističe se u saopštenju.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!