Razvoj

Voren Bafet - kralj deonica i filantrop mekog srca

Za razliku od većine biznismena, koji su svoje bogatstvo zgrtali na račun stotina i hiljada eksploatisanih radnika, Bafet je svoje bogatstvo stekao kupujući akcije kompanija. Tako on danas u svom posedu ima preko 500 kompanija i imovinu vrednu 74 milijarde dolara.

Bafet je rođen 1930. godine u Omahi, kao drugo dete u porodici i jedini sin kongresmena Hauarda Bafeta. Još kao dete, Bafet je pokazao interesovanje za izradu i uštedu novca. Prodavao je žvake, "Coca cola"-u, novine, radio u dedinoj prodavnici, a sa 11 godina je kupio svoje prve tri akcije

                                   „Budite pohlepni kad se svi ostali boje.“

Zbog preseljenja porodice, osnovnu i srednju školu završio je u Vašingtonu, nakon čega nije planirao da ide na koledž, jer je posle srednje škole već imao solidnu zaradu od isporuke novina. Međutim, Bafetov otac je vršio pritisak na njega da pohađa Poslovnu školu Varton, pri Univerzitetu u Pensilvaniji, koju je na kraju i upisao. Međutim, s obzirom da Bafet nije bio zadovoljan kvalitetom obrazovanja na Vartonu, prebacio se na Univerzitet u Nebraski, gde je i diplomirao za samo tri godine, iako je radio puno radno vreme. U tom periodu je upoznao i svog profesora i budućeg mentora Bendžamina Grahama. Učeći od njega, mladi Voren se ponudio da volontira kod Grahama, ali je bio odbijen, tako da se zaposlio kod oca i bezuspešno investirao u akcije firmi poput "Texaco".

Uspeh jednog od najbogatijih ljudi na svetu počeo je  1954. godine kada je Bafet prihvatio posao u partnerstvu sa Bendžaminom Grahamom. Njegova početna plata bila je 12.000 dolara godišnje. Međutim, vremenom je počeo da raste broj partnerstava, da se povećava broj akcija u raznim kompanijama, zahvaljujući kojima je već 1962. godine postao milioner. Krajem osamdesetih godina počeo je da kupuje akcije "Coca Cola", što je bila jedna od najunosnijih investicija i koje su i danas u njegovom vlasništvu.

               „Nastojao sam kupovati akcije onih kompanija, koje su toliko dobrostojeće da bi ih mogao voditi čak i idiot, jer pre ili kasnije i hoće"

Godine 1962. Bafet je video dobru priliku da uloži u tekstilnu firmu pod imenom “Berkshire Hathaway” i kupio je deo akcija te kompanije. Nakon spora sa menadžmentom, koje ga je ubeđivalo da je kompaniji neophodna smena rukovodstva, Bafet je počeo sve češće da kupuje akcije. Da ironija bude veća, Bafet kupovinu “Berkshire Hathaway”-a smatra jednom od najvećih grešaka.

Shvativši lepotu vlasništva nad osiguravajućim kućama, u kojima klijenti danas plaćaju premije kako bi možda imali povraćaj novca decenijama kasnije, Bafet je iskoristio “Berkshire Hathaway” kao holding kompaniju za kupovinu Nacionalne kompanije za osiguranje (koja je bila prva od mnogih osiguravajućih kompanija, koje je vremenom kupio) i iskoristio ovaj značajan tok gotovine kako bi finansirao sve sledeće akvizicije.

              „Kompanija je važnija od cene – bolje je kupiti odličnu kompaniju po poštenoj ceni nego poštenu kompaniju po odličnoj ceni.“

Bafet je bio talentovan investitor: on je tu veštinu doveo do savršenstva. Naime, nakon što bi video neku kompaniju koja je bila jeftina, on bi je kupio, bez obzira što, na primer, nije bio stručnjak za proizvodnju tekstila. To se tokom nekoliko decenija poslovanja pokazalo kao dobra praksa. Bafet je decenijama unazad kupovao, držao i prodavao kompanije, koje su pripadale raznim industrijama.

             „Ja sam bolji investitor, jer sam biznismen i bolji biznismen, jer nisam investitor.“

Neke od najpoznatijih podružnica “Berkshire Hathaway”-a su  GEICO, Dairi Kueen, NetJets, Benjamin Moore & Co. i Fruit of the Loom, American Ekpress Co. (AKSP), Costco Vholesale Corp. (COST), DirectTV (DTV), General Electric Co. (GE), General Motors Co. (GM), Coca- Cola Co. (KO), International Business Machines Corp. (IBM), Val-Mart Stores Inc. (VMT), Proctor & Gamble Co. (PG) i Vells Fargo & Co. (VFC)...

Bafet je nedavno ušao u partnerstvo sa 3G Capital-om kako bi spojio “J.H. Heinz Company” i “Kraft Foods”, i kreirao jednu kompaniju - “Kraft Heinz Food Company” (KHC). Nova kompanija je treća po veličini u oblasti hrane i pića u Severnoj Americi i peta po veličini na svetu, a godišnji prihodi iznose 28 milijardi dolara.

U 2008. godini proglašen je za najbogatiju osobu na svetu, sa ukupnom imovinom procenjenom na 62 milijarde dolara. Pa, ipak, on je poznat po skromnom načinu života. Bafet je poznat i po bliskom prijateljstvu sa Bilom Gejtsom i dobrotvornim donacijama, koje se mere milijardama dolara. Naime, on je nadmašio svoj rekord u dobrovoljnim prilozima kada je, fondaciji Bila i Melinde Gejts, poklonio akcije firme "Berkshire Hathaway" u vrednosti od 2,8 milijarde dolara, čime je ukupna svota novca, koju je donirao dostigla nepunih 23 milijarde dolara. Pored toga, Bafet je dao najveću donaciju u istoriji američkog kapitalizma za školovanje, lečenje i zbrinjavanje siromašnih, a zajedno sa Bilom Gejtsom, obećao da će, nakon smrti, 99 odsto svog bogatstva pokloniti u dobrotvorne svrhe.

 

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!