Softver

Vlada SAD zabranila "Kaspersky" zbog sumnje u špijunažu i saradnju sa Rusima

Vlada SAD je zabranila upotrebu softvera Kasperski Lab Inc. u informacionim sistemima svojih federalnih jedinica, navodeći kao razlog zabrinutost za postojanje veza između Moskovske bezbednosne firme, odnosno ruske vlade, sa Kasperiskim i navodne špijunaže.

Prema direktivi Ilejn Djuk, vršioca dužnosti sekretara Odeljenja za nacionalnu bezbednost - od svih bezbednosnih agencija se zahteva da identifikuju bilo koji Kasperski proizvod, koji su koristili u roku od 30 dana i razviju planove za prekid njihove upotrebe.

"Ova akcija će biti sprovedena zbog visokog rizika po bezbednost informacija, za koje postoji opasnost da su ugrožene korišćenjem Kasperski proizvoda. Rizik leži u mogućnosti da će ruska vlada, bilo samostalno ili u saradnji sa Kasperskim, iskoristiti pristup koji obezbeđuje proizvod Kasperskog, za kompromitovanje federalnih i informacionih sistema i time direktno dovodi u opasnost američku nacionalnu bezbednost“, rekla je Ilejn Djuk. DHS tvrdi da je Kasperskom pružena prilika da reši ove probleme.

Kasperski je u e-mail poruci odbio postojanje "neosnovanih veza sa bilo kojom vladom" i kritikovao američku odluku da je "zasnovana na lažnim navodima i netačnim pretpostavkama, uključujući i tvrdnje o uticaju ruskih propisa i politika".

Zabrana dolazi iz zaključka američkih obaveštajnih agencija da ruska vlada stoji iza pokušaja mešanja u prošlogodišnju predsedničku kampanju s ciljem da osujeti pobedu demokratske kandidatkinje Hilari Klinton i pomogne pobedu republikanskog kandidata Donalda Trampa.

Michael Flinn, bivši savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Trampa, platio je kaznu od 11,250 dolara za govor iz 2015. godine na događaju organizovanom od strane Kasperski Government Securiti Solutions Ina-a, a u februaru ove godine je otpušten od strane Trampove administracije, nakon što je otkriveno da je dao lažnu izjavu o održavanju kontakata sa ruskim zvaničnicima.

 

 

Izvor: Bloomberg

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!