Berza

Viši prinosi na američke državne obveznice podstakli rast dolara

Kurs dolara u utorak je blago ojačao prema korpi valuta na međunarodnim tržištima, prateći tako rast prinosa na američkim državnim obveznicama.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke prema drugih šest vodećih svetskih valuta je u takvom okruženju ojačao blagih 0,1pdosto, na 95,13 bodova. U poslednjih osam trgovinskih dana oslabio je 1,2 odsto, skliznuvši na najniži nivo u poslednje tri nedelje.

Kurs evra ostao je pritom više-manje nepromenjen u odnosu na dolar u poređenju s prethodnim zatvaranjem i njime se trgovalo po 1,1573 dolara.
Dolarom se trgovalo po 111,97 jena, što znači da je jen oslabio 0,19 odsto u odnosu na zatvaranje dan ranije. U ponedeljak je nakratko dostigao najviši nivo u poslednjih mesec dana prema dolaru, koji je tako iznosio 111,61 jena.

Na sličnom postotnom gubitku prema dolaru bio je i švajcarski franak, takođe, valuta-utočište u nestabilnim vremenima, nakon što je franku cena skočila za 0,45 odsto u prekonoćnom trgovanju, prenosi Seebiz.

Usled najnovijeg zastoja u pregovorima o Brexitu pred ovonedeljni ključni samit, kurs funte zadržao je najniži nivo u poslednjih nedelju dana prema dolaru.
Dok je dolar teško poslednjih dana održavao dobitke prema evru i britanskoj funti, jačao je prema valutama ekonomija u razvoju, uključujući i prema kineskom juanu, koji je tako skliznuo na najniži nivo prema dolaru u poslednja dva meseca.

"Prognoze za dolar ostaju snažne u pogledu njegovog kretanja u odnosu na valute tržišta u razvoju zahvaljujući očekivanju daljeg rasta kamatnih stopa u SAD-u i američko-kineskom trgovinskom sukobu", smatra Piotr Matys, valutni analitičar u Rabobanku.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!