Razvoj

Više od 400 privrednika na Poslovnom forumu “Francuska - Balkan

U Beogradu je otvoren Poslovni forum “Francuska – Balkan 2918”. Cilj foruma je da potencijalnim francuskim investitorima budu predstavljene mogućnosti za ulaganje na Balkanu. Premijerka Ana Brnabić, koja je forum otvorila, veruje da počinje novi talas francuskih investicija u Srbiju.

Premijerka je izjavila da je dosta učinjeno da poslovni ambijent u Srbiji bude privlačan za strane investitore i da će nastavak reformi doprineti još boljem poslovnom okruženju i dolasku novih investicija.

Prema njenim rečima, francuske kompanije su u Srbiji od 2010. do 2018. godine uložile više od 800 miliona evra i zapošljavaju 11.000 ljudi. “Ukupna spoljno trgovinska razmena Srbije i Francuske u 2017. godini premašila je milijardu evra što je 12 odsto više nego prethodne godine, a istovremeno izvoz Srbije u Francusku je povećan 17 odsto”, kazala je Brnabić.

Navela je da francuske kompanije u Srbiji imaju dve velike investicije u beogradski aerodrom "Nikola Tesla" kojim će u narednih 25 godina upravljati francuski Vansi, kao i javno privatno partnerstvo grada Beograda sa francusko-japanskim konzorcijumom u izgradnji deponije u Vinči.

Organizatori su Francuska državna agencija za investicije i razvoj Biznis France, Francusko srpska privredna komora, Savez spoljno trgovinskih savetnika Francuske uz podršku ambasade Francuske u Srbiji, regionalnih francuskih privrednih komora, kao i komora i razvojnih agencija zemalja u okruženju.

Francuski investitori nemaju dilemu šta ih to u Srbiji najviše privlači. "Radna snaga. Kvalitet radne snage, posebno inženjera", kaže Emanuel Montanije iz Saveza spoljnotrgovinskih savetnika Francuske.

"Ljudski resurs. Veoma kvalitetni, fleksibilni i vešti radnici", poručuje savetnik ministra spoljnih poslova za ekonomsku diplomatiju Alan Rišar.

Poslovni forum "Francuska-Balkan 2018" je okupio više od 400 privrednika iz Francuske, Srbije i više zemalja Jugoistočne Evrope, a privrednici će imati mogućnost da kroz direktne razgovore naprave poslovne kontakte.

U okviru foruma biće održana dva panela, jedan na temu uspešnih primera poslovanja francuskih preduzeća u Srbiji, a drugi na temu dostupnih fondova za investicije u zemljama Balkana. Biće održano i šest okruglih stolova na kojima će se govoriti o poljoprivredi, automobilskoj industriji, infrastrukturnim projektima, energetici, digitalnim tehnologijama i investicijama.  

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!