Društvo

Viminacijum na listi UNESCO-a od 2021. godine

Profesor Snežana Golubović, član Bratislavske grupe i direktor arheološkog parka profesor Miomir Korać kažu specijalno za „Politiku” da imaju ekskluzivnu vest: od 2021. godine i Viminacijum će biti na UNESCO-voj listi svetske baštine!

Oni kažu da će naše predstavljanje i nominovanje arheoloških lokaliteta na tlu Srbije duž linije granice Rimskog carstva u Podunavlju za listu svetske kulturne baštine, koje je započeto nominacijom 2013. godine u Beču, tada dobiti očekivani epilog.

Podsećamo da je do sada iz antičkog perioda na tlu Srbije samo Gamzigrad (Feliks Romulijana) na toj listi. Pre nekoliko dana u Beogradu je boravila Bratislavska grupa, u kojoj su predstavnici Austrije, Bugarske, Nemačke, Holandije, Rumunije, Srbije, Slovačke i Velike Britanije.

Ova grupa ime je dobila po Bratislavi, gde je marta 2003. godine održan prvi sastanak koordinatora zemalja koje su izrazile nameru da nominuju svoj deo rimskog limesa za Unesko. Ova grupa je savetodavno telo Uneska koje se bavi arheološkim i naučnim aspektima rimske granice.

Na nedavnom beogradskom sastanku potvrđeno je da će se na listi svetske baštine Uneska od 2021. godine naći rimska granica duž Dunava na tlu Srbije – 450 kilometara od Apatina do Prahova – sa 40 do 60 objekata, gradova, tvrđava i drugih nalazišta iz rimskog doba, među kojima je Viminacijum.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!