Vesti dana | Propisi

Prošireno pravo na porodiljsko - odnosi se na preduzetnice, poljoprivrednice...

Preduzetnice, poljoprivrednice i žene angažovane van radnog odnosa u buduće će imati pravo na naknadu zarade za vreme porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta, a roditeljski dodatak za prvo dete biće povećan i to sa 39.000 dinara na 100.000 dinara. To je utvrđeno Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom koji je danas usvojila Skupština Srbije.

Skupština usvojila Zakon o budžetu za 2018. godinu

Većinom glasova, 150 za i 12 protiv, Skupština Srbije je usvojila Predlog Zakona o budžetu za 2018. godinu, kojim su planirani prihodi u iznosu od 1.178 milijardi, a rashodi 1.207 milijardi dinara, dok je planirani deficit 0,6 odsto BDP-a, a projektovani privredni rast 3,5 odsto.

Zbog usklađivanja poreske politike sa EU biće smanjen i limit za ulazak u PDV sistem

Srbija će u procesu usklađivanja poreske politike sa EU morati da uvede PDV na kupovinu prvog stana, opremu za invalide, promet robe verskih zajednica i isporuku dobara za finalnu potrošnju u slobodnim zonama, a akciza će se uvesti na ugalj i koks i povećati na prirodni gas, rekao je profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Saša Ranđelović.

Ukida se štampanje računovodstvenih isprava - Papirne fakture odlaze u istoriju

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i ministar finansija Dušan Vujović potpisali su Objašnjenje u vezi sa izdavanjem i knjiženjem računa (faktura) u papirnom i elektronskom obliku bez upotrebe pečata i potpisa, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

Sertifikati usporavaju izvoz srpskih proizvoda na KiM

Kosovo i Metohija su veliki potencijal za srpska preduzeća, ali trenutno privrednici imaju velike probleme posebno prilikom izvoza hrane. Kako navode, problem su neusaglašeni sertifikati, dozvole za izvoz lekova, prodaju akcizne robe, ocenili su privrednici u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Pet najvećih ekonomija EU upozorava SAD zbog poreske reforme

Pet najvećih ekonomija EU upozorilo je SAD da bi temeljna reforma američkog poreskog sistema mogla da bude u suprotnosti s međunarodnim obavezama te zemlje.

Novi zakon o katastru do kraja prvog tromesečja 2018.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović rekla je danas da očekuje da će novi zakon o upisima u katastar biti usvojen do kraja prvog tromesečja 2018. godine.

Država nije popisala svoju imovinu i zbog toga gubi milijarde evra

Rok za prijavu državne imovine koju koriste opštine, gradovi, javna preduzeća i drugi, a koji ističe 31. decembra, biće produžen do kraja 2020. godine. Osim novog, šestog po redu produženja roka, izmene Zakona o javnoj svojini, koje se nalaze pred poslanicima, donose i novčane kazne za sve koji 20 godina nisu prijavili da koriste državne resurse, pod uslovom da to ne urade ni u naredne tri godine.

Godišnje se bivšim vlasnicima vrati od 10.000 do 12.000 hektara poljoprivrednog zemljišta

Za bivše vlasnike oduzete imovine i njihove naslednike restitucija je proceduralno komplikovan i skup proces s obzirom na to da podrazumeva angažovanje advokata, veštačenje i ulazak u posed.

Vujović: Reforma poreske uprave za brži povraćaj PDV-a

Ministar finansija Dušan Vujović kaže da je jedan od ciljeva reforme Poreske uprave i brži povraćaj PDV-a.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!