Vesti dana | Propisi

Do kraja godine niži porez na zarade

Vlada Srbije planira ove godine da smanji poresko opterećenje na zarade minimum za jedan odsto, najavio je ministar finansija Sniša Mali i dodao da je cilj da se opterećenje na zarade smanjuje svake godine kako bi srpska ekonomija bila konkurentnija.

Sindikalci protiv zakona kojim se omogućava iznajmljivanje radnika na lizing

Vlada usvojila dokument kojim se predviđa mogućnost ustupanja zaposlenih preko agencija koja je ograničena na deset odsto u odnosu na ukupan broj neposredno zaposlenih.

Srbija dobija 1.272 novih inspektora

Vlada Srbije usvojila je Trogodišnji akcioni plan za zapošljavanje inspektora i drugih službenika u republičkim inspekcijama, koji predviđa zapošljavanje ukupno 1.272 inspektora do kraja 2021. godine. To znači da će, prema tom planu, do kraja ove godine biti zaposleno 298 inspektora, u 2020. godini 504 inspektora, a u 2021. godini 470 inspektora.

Vlada SAD državnim agencijama zabranjuje poslovanje s kineskim firmama

Administarcija predsednika Donalda Trampa zabranila državnim agencijama da posluju sa kineskim tehnološkim gigantom “Huawei”-em.

Srbija potpisnica Konvencije o rešavanju sporova medijacijom

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić potpisao je 7. avgusta, u Singapuru Konvenciju Ujedinjenih nacija o međunarodnim sporazumima o rešavanju sporova medijacijom.

Prodaje se više od 20 preduzeća

Od dvadesetak preduzeća koja će se ovog meseca naći na javnom nadmetanju, za koje je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika objavila javne pozive, sedam je iz Vojvodine, a među njima je ponovni pokušaj prodaje čuvene fabrike lekova "Jugoremedija" iz Zrenjanina.

Od početka godine ugašena 15.492 privredna subjekta

U prvih sedam meseci osnovano je 27.339 privrednih subjekata, i to 5.468 privrednih društava i 21.871 preduzetnik. Tako je ove godine osnovano za 3,2% više društava (5,296) i za 0,5% preduzetnika manje (21.987) u poređenju sa istim periodom prošle godine, saopštila je Agencija za privredne registre.

Poreski kalendar za avgust 2019. godine

Poreska uprava objavila je kalendar obaveza u avgustu za poreske obveznike.

Poslodavci o minimalnoj ceni rada

Tokom jula, Unija poslodavaca Srbije tradicionalno realizuje konsultacije i istraživanje stavova poslodavaca sa ciljem da se sagledaju stavovi privrednika po pitanju visine minimalne cene rada u Republici Srbiji. Pregovori sa sindikatima otpočinju tokom avgusta, obzirom da se u septembru u okviru Socijalno ekonomskog saveta Republike Srbije razmatra visina minimalne cene rada za 2020. godinu.

U Rusiji se zabranjuje naplata komunalnih dugova preko izvršitelja

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se zabranjuje naplata komunalnih dugova građana preko izvršitelja.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!