Vesti dana | Propisi

Upozorenje Agencije za privredne registre u vezi komercijalnih ponuda koje se poštom i telefonom nude navodno u ime APR-a

Agencija za privredne registre upozorava građane da koverte sa uplatnicom za „upis promene u PrivredniRegistar.rs“ ne potiču od Agencije, već da je u pitanju komercijalna ponuda koja nema nikakve veze sa ovim državnim organom, niti sa Registrom privrednih subjekata koji se vodi u Agenciji, u skladu sa zakonom.

Povećane plate inspektorima

Vlada Srbije usvojila je uredbu kojom je omogućeno da republički inspektori dobiju zvanje samostalnog savetnika i veće plate.

Novi proizvodi u bescarinskom režimu sa Turskom

Stupanjem na snagu izmena Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Turskom, od 1. juna, otvorene su nove šanse za bescarinski izvoz srpskim proizvođačima sirovog i rafinisanog suncokretovog ulja, junećeg mesa, suve šljive, raznih vrsta povrća, hrane za kućne ljubimce.

APR pokrenula prinudnu likvidaciju kod 7.500 privrednih društava

Agencija za privredne registre (APR) pokrenula je prinudnu likvidaciju kod 7.500 privrednih društava, kod kojih su se ispunili razlozi za prinudnu likvidaciju propisani Zakonom o privrednim društvima, zbog toga što nisu dostavila godišnje finansijske izveštaje za dve uzastopne godine, 2015. i 2016, do kraja poslovne 2017. godine.

Slovenija ratifikovala sporazum o zapošljavanju radnika iz Srbije

Slovenački parlament ratifikovao je bilateralni sporazum sa Srbijom kojim se reguliše zapošljavanje srpskih radnika u Sloveniji.

Smanjiti obim sive ekonomije za 200 miliona evra do 2020.

Novi Nacionalni program za suzbijanje sive ekonomije 2019/20 sadrži 5 ciljeva, 36 mera i 153 aktivnosti.

Srbija dobija registrovane lobiste

Srbija bi na jesen trebalo da dobije prvog registrovanog lobistu, kažu u Agenciji za borbu protiv korupcije koja se intenzivno priprema za sprovođenje Zakona o lobiranju koji stupa na snagu 14. avgusta.

Koliko se plaća radni sat u EU?

Prema podacima Eurostata, prosečna stopa kompenzacije zaposlenih u Evropskoj uniji, u pogledu zarada, plata i socijalnih doprinosa koje uplaćuje poslodavac, kreće se od 44 evra u okolini Brisela i u Luksemburgu, do ispod četiri evra u tri regije u Bugrskoj.

Mobilna aplikacija za angažovanje sezonskih radnika

NALED i Poreska uprava razvili su aplikaciju za angažovanje sezonskih radnika u poljoprivredi putem „pametnih“ telefona. Prvi put u Srbiji omogućeno je radno angažovanje preko mobilne aplikacije i to je ujedno i prva potpuno operativna mobilna aplikacija za jedan servis javne uprave.

Radnicima iz Srbije pravo na penzije iz Kine, Kvebeka i Tunisa

Radnici iz Srbije koji rade ili su radili u Kini, Tunisu ili kanadskoj pokrajini Kvebek, mogli bi da ostvare pravo na deo penzije iz tih zemalja, iako Srbija s njima još nema potpisanu konvenciju o socijalnom osiguranju, ali su pregovori uveliko u toku.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!