Vesti dana | Energetika

Ministri Sijarto i Antić o energetskoj saradnji dve zemlje

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić sastao se sa mađarskim ministrom spoljnih poslova i trgovine Peterom Sijartom u Tapolki, u Mađarskoj. Ministri su se saglasili da dve vlade stavljaju akcenat na čvrstu saradnju u oblasti energetike, posebno na razvoj projekta zajedničkog gasnog interkonektora koji je od strateškog značaja za razvoj obe zemlje. Oni su istakli da je u toku koordinacija aktivnosti koje će u svim scenarijima obezbediti snabdevanje gasom Srbije i Mađarske.

Rusija ulaže 384 miliona dolara u vađenje nafte iz škriljaca

Kompanija “Gaspromnjeft” planira da uloži 384 miliona dolara u vađenje nafte iz škriljaca u zapadnom Sibiru.

Rusija na drugom mestu po isporukama gasa Evropi

Rusija se nalazi na drugom mestu po izvozu tečnog prirodnog gasa u Evropu, odmah nakon Katara, saopštio je potpredsednik ruske vlade Sergej Prihodko.

“Saudi Aramco” zabeležio pad dobiti od 12 odsto

Kompanija “Saudi Aramco”, vodeći svetski proizvođač nafte, je u prvoj polovini 2019. zabeležila neto dobit od 46,9 milijardi dolara.

Elektroprivreda u Crnoj Gori će građanima isplaćivati odštetu za svaki nestanak struje

Primena finansijskih kompenzacija zbog neispunjavanja minimuma kvaliteta snabdevanja električnom energijom počinje da se primenjuje u Crnoj Gori.

Evropska unija pet puta povećala uvoz gasa iz SAD

Evropska unija je za čak 367 odsto ili gotovo pet puta povećala uvoz tečnog prirodnog gasa (LNG) iz SAD-a u proteklih godinu dana.

EIB obustavlja podršku projektima s fosilnim gorivima

Evropska investiciona banka (EIB) nagovestila je da će do kraja sledeće godine obustaviti pozajmice za projekte u kojima se koriste fosilna goriva.

Francuske kompanije grade vetropark kod Kikinde

Jedan od sporazuma koje su potpisale Francuska i Srbija odnosi se na izgradnju vetroparka kod Kikinde, instalisane snage 85 megavata, koji bi gradile francuske kompanije, a vrednost projekta je 120 miliona evra.

EPS među najvećim zagađivačima u Evropi

Fiskalni savet je ocenio da nacrt Fiskalne strategije Vlade Srbije za 2020. godinu, sa projekcijom za 2021. i 2022. godinu, ne predviđa da se povećaju investicije javnih preduzeća koja su pod kontrolom države, a pre svega u Elektroprivredi Srbije (EPS), gde pada proizvodnja i zbog čega se smanjuje privredni rast zemlje.

“Gasprom” uvozi prirodni gas iz Turkmenistana

Ruski energetski gigant “Gasprom” će godišnje uvoziti 5,5 milijardi kubnih metara prirodnog gasa iz Turkmenistana, objavila je ruska kompanija.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!