Vesti dana | Energetika

Gasprom: Cena gasa za Evropu ostaje 190 dolara do kraja godine

Prosečna cena gasa koji je Gasprom izvezao u Evropu u devet meseci 2017. godine iznosila je 190 dolara za 1.000 kubnih metara, izjavio je zamenik predsednika Upravnog komiteta Gasproma Aleksandar Medvedev.

Počela izgradnja novog energetskog postrojenja - prvog posle tri decenije

Polaganjem kamena temeljca počeli su radovi na izgradnji novog bloka Kostola B3, snage 350MW, što je, kako iz EPS-a tvrde, najveća investicija u domaćem energetskom sektoru i prvo veliko energetsko postrojenje, koje se gradi u Srbiji nakon skoto tri decenije.

Novootkrivene rezerve gasa u istočnom Mediteranu moguće rešenje za Evropu

Egipatski predsednik Abdel Fatah el-Sisi rekao je da novootkrivene rezerve gasa u istočnom Mediteranu mogu ponuditi Evropi tražene alternativne izvore energenata.

Nafta iznad 56 dolara, čeka se OPEK

Cene nafte su se danas zadržale iznad 56 dolara za barel.

Rudari bitkoina troše struje skoro kao Srbija

Rudarenje bitkoina i ostalih kriptovaluta postaje sve isplativije kako njihove tržišne vrednosti rastu.

Srbija druga po proizvodnji nafte na Zapadnom Balkanu

Albanija je najveći proizvođač sirove nafte na Zapadnom Balkanu sa 21.100 barela dnevno, dok je Srbija na drugom mestu sa 20.560 barela proizvedene na dnevnom nivou.

“Hrvatska Elektroprivreda” snabdevaće dva grada u Srbiji

“Hrvatska Elektroprivreda” saopštila je da u Srbiji već snabdeva strujom jedno preduzeće, a uskoro će isporuka električne energije krenuti i put dva srpska grada.

Saudijska Arabija želi da ubije petrodolar?

Sjedinjene Američke Države i Saudijska Arabija su toliko međusobno zavisne da bi bilo kakav prekid u međusobnim odnosima bio katastrofalan za sistem petrodolara i status "zelene novčanice" kao rezervne valute, upozorava američki ekonomista Brendon Smit.

Evropska komisija na oprezu zbog mogućeg  povećanja uvoza ruskog prirodnog gasa u Evropu

Evropska unija i lideri nekoliko evropskih zemalja izražavaju nezadovoljstvo i nepovjerenje u vezi sa planiranom izgradnjom dva nova ruska cevovoda za isporuku prirodnog gasa Nemačkoj.

Najmanje 15 država ukida ugalj u proizvodnji struje do 2030.

Najmanje 15 zemalja pristupilo je međunarodnom savezu koji se zalaže za postepeno izbacivanje korišćenja uglja u proizvodnji elektične energije do 2030. godine, saopštili su predstavnici Ujedinjenih nacija na klimatskim razgovorima u Bonu.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!