Industrija

Veliki potencijal projekta “Jadar”

Kompanija "Rio Tinto" nastavlja sa istraživanjem rudnog potencijala nedaleko od Loznice. U toku su opsežna bušenja kako bi svoje tehnološko-procesno postrojenje u Bundori, u Australiji, snabdeli neophodnim uzorcima jadarita.

Predstavnici ove kompanije sastali su se sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić. Tema je bila nastavak projekta "Jadar", od kog obe strane mnogo očekuju.

Jadarit je važan u proizvodi litijuma i borata, a jedino mesto na svetu gde je pronađen je - Srbija. On je nedaleko od Loznice otkriven pre 14 godina. Kompanija "Rio Tinto" do sada je uložila više od 100 miliona dolara u ovaj pojekat. Trenutno se nalaze u fazi izrade studije prethodne opravdanosti. Potrebne su značajne investicije za nastavak tehničkih analiza, projektovanje rudnika i tehnološkog postrojenja kako bi se prešlo na studiju opravdanosti projekta. Proizvodnja bi trebalo da počne između 2023. i 2024. godine.

Brnabićeva je razgovarala sa izvršnim direktorom proizvodne grupe za energiju i minerale Boldom Batarom i izvršnim direktorom kompanije "Rio Tinto" za razvoj i inovacije Stivenom Mekintošom.

“Ovaj projekat će značajno moći da utiče na razvoj Loznice i čitavog regiona zbog čega je Vlada i napravila međuresornu radnu grupu koja radi sa investitorom na svim aspektima razvoja ovog projekta”, poručuju iz Vlade Srbije. “Time bi moglo da se obezbedi da lokalna ekonomija ima maksimalnu korist od ove važne investicije i da ga ima u svakoj fazi implementacije ovog projekta. Posebno je važno to što su na projektu pored svetskih angažovani i domaći stručnjaci”.

Predstavnici "Rio Tinta" su istakli da Srbiju vide kao atraktivnu investicionu destinaciju i izrazili zahvalnost na dosadašnjoj podršci Vlade Srbije i lokalne samouprave. Vlada Srbije i kompanija "Rio Tinto" potpisale su u julu 2017. godine Memorandum o razumevanju, nakon čega je formirana zajednička Radna grupa koja se bavi implementacijom projekta "Jadar".

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!