Razvoj

Velika Britanija planira da ima najveći minimalac na svetu

Britanska minimalna plata raste brže od minimalca u drugim razvijenim zemljama, zbog čega se popela na međunarodnoj lestvici minimalnih plata te bi uskoro mogla završiti i na samom vrhu.

Od 2015. godine minimalna plata u Velikoj Britaniji za starije od 25 godina porasla je za gotovo četvrtinu, to jest satnica iznosi 8,21 funti (oko 9,2 evra).

U međuvremenu, 30. septembra britanski ministar finansija Sajid Džavid najavio je da tamošnje vlasti nisu završile s povećanjem minimalca. Utvrđujući krajnji cilj svog prethodnika Filipa Hamonda, Džavid je obećao da će "završiti s niskom platom" do 2024. godine povećanjem minimalne plate na dve trećine prosečne zarade, prenosi portal Klix.

Danas bi to značilo stopu od oko devet funti po satu, a Sajid Džavid smatra da će se za pet godina raditi za 10,50 funti (blizu 12 evra). On se, takođe, obavezao da će se spustiti i starosna granica i da će se ovo odnositi i na radnike starije od 21 godine.

Inače, najveći minimalac u 2018. godini imala je Francuska, više od 60 odsto prosečne plate, a slede Australija i Velika Britanija, Kanada, Holandija, Nemačka, Japan i Sjedinjene Američke Države.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!