1. May 2017.
Home / Vesti / Najnovije vesti iz Srbije / Većina malih preduzetnika ne izvozi proizvode iz straha da ne budu isplaćeni
mali preduzetnici ne izvoze

Većina malih preduzetnika ne izvozi proizvode iz straha da ne budu isplaćeni

Domaći preduzetnici se nerado odlučuju da proizvode plasiraju u inostranstvo jer većina strahuje kako će svoje proizvode naplatiti.

Najveći broj malih i srednjih preduzeća u Srbiji svoje proizvode ne plasira u inostranstvo, a čak 68 odsto njih ne prelazi ni granice mesta u kome posluju, dok svega trećina preduzeća pokriva teritoriju čitave Srbije. Na tržišta bivših jugoslovenskih republika proizvode izvozi šest odsto firmi, a svega tri odsto preduzeća svoje proizvode uspeva da proda i nešto daljim kupcima.

Rezultati ankete “1.000 preduzeća”, koju već pet godina organizuje USAID Projekat pokazuju da čak 91 odsto ispitanika nema stranog kupca. Vlasnici preduzeća objašnjavaju da im je najlakše da rade za poznatog kupca, jer plasmanom proizvoda dobavljačima koje znaju veruju da će obezbediti sigurniju naplatu.

Prvi čovek Privredne komore Srbije Marko Čadež nije previše iznenađen ovim podacima. Objašnjava da je to uobičajena situacija među mikro, malim i srednjim preduzećima u Srbiji, a da do stranih kupaca lakše stižu velike kompanije.

Mala i mikro preduzeća teško ulaze u lanac dobavljača i prerastaju u srednja preduzeća, dok ivoz Srbije vuče oko 1.200 kompanija. Iz Privredne komore tvrde da se trude da i male firme uvuku u lanac dobavljača i to kroz organizaciju biznis foruma i ekonomsko povezivanje regiona. Pored toga, mala preduzeća ima problem da saznaju detalje o proizvođačima, zbog čega PKS namerava da pomogne malim firmama u pravljenju internet-prezentacija kako bi bile vidljivije za velike partnere.

 

Pročitajte još

Opel ampera

“Opel”-ov novi model električnog automobila subvencioniše nemačka država

Kompanija “Opel” je objavila cenu električnog modela “Ampera” u Nemačkoj, gde ovaj automobil, uz državne olakšice, košta 34.950 evra.