Obrazovanje i posao

Uspešno rešavanje konflikta - Veština najboljih menadžera

Ako ste nadređeni, rešavanje konfliktnih situacija spada u vaš posao. Što ste više u stanju da prepoznate i razumete prirodu konflikta, a zatim i da ponudite kvalitetno rešenje, to ćete biti uspešniji preduzetnik.

Konflikt menadžment spada u jednu od najvažnijih mekih veština uspešnih ljudi, dok je izbegavanje konflikta retko dobra ideja jer dozvoljava da problem poraste i postane sve teže rešiv. Sigurno ste barem jednom u životu imali priliku da upoznate šefa koji nastoji da izbegne konflikt situacije pod svaku cenu. U poređenju sa vaspitanjem, to bi rezultiralo razmaženom decom, a u poslu izbegavanje konflikta stvara slabe lidere.  

Izbegavanje konflitnih situacija nije samo odlika 'slabića'. Postoje brojni pametni, sposobni i profesionalni lideri koji nisu u stanju da drže pod kontrolom svoj tim ili projekat, jer im nedostaje volje ili nisu u stanju da spreče razvoj konflikta koji može da poprimi neviđene razmere. 

Insistirajte na jasnim informacijama 

Ovo je posebno korisna metoda za sprečavanje konfliktnih situacija. Iako vam neće uvek pomoći, olakšaće svakodnevicu. Većina konfliktnih situacija može se predvideti na način da napravite odmah i sagledate situaciju u širem kontekstu. Primera radi, ako neko od vaših zaposlenih pošalje e-mail koji se lako može pogrešno shvatiti, zatražite detaljnije pojašnjenje. 

Budite proaktivni

Definišite šta je ili nije prihvatljivo/korisno u određenoj situaciji. U prethodno navedenom primeru to može značiti kreiranje obrasca koji zaposleni može popuniti kako bi vas ili tim informisao o određenim aktivnostima. Na taj način izbegavate pisanje maila koji se može pogrešno shvatiti, a dobijate detaljno pojašnjenje odmah, umesto da ga tražite naknadno. 

Birajte svoje bitke 

Izazivanje ili traženje sukoba, samo zato jer 'vi to možete', nije osobina kvalitetnog lidera. Postoje više i manje bitni konflikti - nemojte svoju energiju trošiti uzalud.  

5 koraka kako se nositi s konfliktnim situacijama

Sledeći put kad se suočite s konfliktnom situacijom, pokušajte da primenite pet koraka koji će vam pomoći da situaciju zadržite pod kontrolom: 

1) Stanite i razmislite. Nemojte reagovati odmah. Prve reakcije su uvek emocionalne, a emocije mogu da prodube sukob. 

2) Priznajte da sukob postoji.

3) Aktivno slušajte. Dok druga osoba govori, zaustavite tok vlastitih misli i aktivno slušajte (informaciju koju čujete nemojte zloupotrebljavati kako biste kreirali protivargument), već postavljajte pitanja. Ponavljajte ključne fraze kao što su "Razumem što želiš da kažeš..." i ne pokušavajte da se branite pod svaku cenu. 

4) Držite se teme. Kada dajete povratnu informaciju koncentrišite se na aktuelni problem, a ne na ono što se dogodilo pre nedelju dana. Budite konkretni i slikoviti, koncentrišite se na sopstvene misli, emocije i želje. Možete reći nešto poput "Evo što ja očekujem, a evo što se zapravo dogodilo. Razgovarajmo o propustu." 

5) Pokažite poštovanje. Nezavisno od toga kako druga osoba reaguje, ostanite smireni i dostojanstveni. Ukoliko emocije ili ponašanje druge osobe sprečavaju konstruktivan razgovor i dogovor, napravite pauzu i porazgovarajte s osobom tek kada se malo smiri. 

Najveći lideri ne izbegavaju konflikte, već na njih gledaju kao na 'alat' koji zbližava ljude. Kada postoji želja da se konflikt reši, onda ga je i moguće rešiti svaki put, a od toga profitiraju obe strane. 

Način na koji se nosite s konfliktnim situacijama nešto je na čemu možete svakodnevno raditi i neće proći mnogo vremena pre nego što shvatite da iz konfliktnih situacija možete izvući ono najbolje, kako za posao tako i za razvoj svojih zaposlenih.

 

Izvor: Moj posao

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!