Finansijske usluge

Udruženje “Efektiva” sprema tužbu protiv Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita

Udruženje bankarskih klijenata “Efektiva” podneće sledeće nedelje inicijativu Nacionalnoj korporaciji za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) za raskid svih polisa osiguranja onih banaka, koje su samovoljno dizale kamate na kredite.

U zavisnosti od njihove reakcije, tj. u slučaju negativnog odgovora, nastaviće sa krivičnom prijavom protiv NKOSK-a, zbog zlouopotrebe službenog položaja u cilju pribavljanja imovinske koristi trećem licu, odnosno bankama.

Treći osnovni sud u Beogradu pre četiri dana prvostepenom presudom utvrdio je da su banke, umesto da plate premiju osiguranja NSKOK-u, taj trošak prebacivale na korisnike kredita.

Predsednik Efektive Dejan Gavrilović rekao je za da očekuju negativan odgovor NKOSK-a, posle čega će ići na krivičnu prijavu.

“Imamo 90.000 kredita koji su osigurani kod NKOSK-a. Ugovorom su vezani NKOSK i banka, i prema tom ugovoru banka ne sme da otežava korisniku kredita položaj, a dizale su kamate, uvećavale mesečne obaveze, povećavale su rizik da sutra dođe do aktiviranja te polise. NKOSK ugovorom može to da spreči, a nije to uradio. Svesno su išli protiv sebe, na svoju štetu”, ističe Gavrilović.

On kaže da je zanimljivo da direktor NKOSK-a ima stambeni kredit i da je lično tužio banku, čime je štitio svoj lični interes, a da to nije učinio kao direktor Korporacije.

Izvor: N1

 

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!