Svet građevinarstva-nekretnina

Ubuduće upis nekretnina na jednom mestu

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović najavila je da će donošenjem novog zakona, građani i investitori upisivanje nekretnina završavati na jednom mestu, kod javnog beležnika.

Ona je u Republičkom geodetskom zavodu (RGZ) rekla da je predlog izmena Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova upućen u Skupštinu Srbije i da će se kada se usvoji, "čitav postupak upisa odvijati elektronski".

Građani danas, prema njenim rečima moraju da obiđu najmanje šest mesta da bi upisali kupljenu nekretninu.

"Reforma katastra je nastavak 'reforme decenije', uvođenja e-dozvola, koja je zaista bila revolucionarna", rekla je Mihajlović koja je i potpredsednica Vlade.

Dodala je da postupak za predmete, koje katastar sada rešava u drugom stepenu, traje i deset-petnaest godina i da ima nerešenih slučajeva iz 1986. godine.

"Novim zakonom i reformom katastra, sve će se odvijati u mnogo manje koraka i sa mnogo manje potrošenog vremena", rekla je Mihajlovićeva.

Izvršna direktorka Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Violeta Jovanović ocenila je da je "reforma katastra još jedan korak u pravcu e-uprave u Srbiji".

Direktor RGZ Borko Drašković zahvalio je Vladi Srbije "na podršci kadrovskom jačanju ove institucije".

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!