Prodaja

“Uber” prodaje “Grabu” poslovanje u Aziji

Američki tehnološki gigant “Uber” prodaje svoje poslovanje za posredovanje u uslugama prevoza i dostave hrane u jugoistočnoj Aziji konkurentskoj kompaniji “Grab”, što predstavlja dalje povlačenje iz međunarodnih operacija, nakon što je 2016. godine kompaniji “Didi Chuxing” prodao svoje poslovanje u Kini.

“Grab” je najpopularnija platforma za posredovanje u uslugama prevoza u jugoistočnoj Aziji, s milionima korisnika u osam zemalja, uključujući Singapur, Maleziju, Indoneziju i Vijetnam.

“Uber” će zadržati 27,5 odsto udela u toj kompaniji sa sedištem u Singapuru, a “Uber”-ov izvršni direktor, takođe će se pridružiti upravnom odboru “Graba”. Obe kompanije postizanje sporazuma opisuju kao pobedu za obe kompanije i njihove putnike, piše BBC.

Vrednost posla nije objavljena, ali uključuje prodaju svih operacija “Ubera” u regiji, uključujući uslugu dostave hrane “Uber Eats”.

Uberov izvršni direktor Dara Khosrowshahi rekao je da transakcija predstavlja "dokaz Uberovog izuzetnog rasta u jugoistočnoj Aziji u posljednjih pet godina".

"To će udvostručiti naše planove za rast, s obzirom da snažno ulažemo u naše proizvode i tehnologiju kako bismo stvorili najbolje iskustvo za kupca na svetu", kazao je Khosrowshahi.

Glavni izvršni direktor kompanije Grab Anthony Tan izjavio je, pak, kako akvizicija "označava početak nove ere".

"Zajedničko poslovanje predstavlja vodeću i troškovno najefikasniju platformu u regiji. Zajedno s Uberom, sada smo u još boljem položaju kako bismo ispunili obećanje dato našim klijentima", rekao je Tan.

Konkurencija u sektoru usluga prevoza postala je žestoka, što je rezultiralo popustima i promocijama, koje su ponudili klijentima i vozačima, što je kompanijama smanjilo profitne marže.

Međutim, konsolidacija u industriji bila je uveliko očekivana, nakon što je japanska “SoftBank grupa” značajno investirala u “Uber” početkom ove godine.

“SoftBank” je i glavni investitor u nekoliko “Uber”-ovih konkurenata, uključujući “Grab”, “Didi Chuxing” i indijsku kompaniju “Ola”. Veruje se da je ta kompanija podstakla konsolidaciju kako bi poboljšala prihode.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!