Finansijske usluge

U Srbiji svega 23 odsto građana plaća karticama

U Srbiji samo 23 odsto građana prilikom plaćanja prednost daje karticama i to sugeriše da postoji veliki prostor za podsticanje bezgotovinskog plaćanja kao dobrog načina za unapređenje ekonomskog razvoja i suzbijanja sive ekonomije.

Udeo bezgotovinskog plaćanja u najrazvijenijim zemljama iznosi preko 60 odsto, a to je globalni trend i rezultat razvoja interneta i slobodne trgovine.

Prema istraživanjima NALED-a, keš u Srbiji koristi 59 odsto građana, a korićenje keša predstavlja veliki izvor sive ekonomije. Keš je, takođe, primarno sredstvo plaćanja za 98 odsto osoba sa osnovnim ili nižim obrazovanjem, prenosi N1.

Predsednik UO Societe Generale banke Goran Pitić naglasio je da su u Srbiji urađeni prvi koraci ka usmeravanju društva na budućnost bez keša. Takođe, Nacionalni program za suzbijanje sive ekonomije predviđa mere za podsticanje bezgotovinskog plaćanja i ideje poput subvencionisanja preduzetnika i mikro-firmi pri nabavci POS terminala ili neke poreske olakšice za bezgotovinsko plaćanje.

"Ova država, ako želi da se pokrene u pravcu nekog digitalnog društva, bezgotovinskog društva, koje će pomoći u borbi protiv sive ekonomije, kriminala, korupcije i što je još važnije je stvaranje uslova za fer poslovanje, jer time što neko ne plaća i ne uzima fiskalni račun, stvaraju se uslovi na nekonkurentno poslovanje. A svima treba omogućiti jednake uslove za rad, bez obzira o kojoj delatnosti se radi", navodi Pitić.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!