Proizvodnja hrane i pića

U Srbiji se godišnje baci 247.000 tona hrane

Tone hrane u Srbiji svakodnevno završe na đubrištu, umesto da se njome nahrane gladni.

Naime, svake godine se u Srbiji baci gotovo 247.000 tona hrane, što je, posmatrano na dnevnom nivou, čak 676 tona. To je pokazala analiza prvog zvaničnog istraživanja o bacanju hrane u domaćinstvima u Srbiji, saopštio je Centar za unapređenje životne sredine, koji je uradio istraživanje.

Svako od nas, uključujući celokupno stanovništvo bez obzira na uzrast, baci oko 35 kilograma hrane godišnje, odnosno hrane u vrednosti od oko 10.000 dinara. Najviše se baca hleb (10,18 kilograma), zatim meso (7,18 kilograma) i mleko (6,74 litara), a najmanje voće (5,7 kilograma) i povrće (5,33 kilograma), navedeno je u saopštenju.

Kada bi se sva hrana koja se u Srbiji baci u roku od godinu spakovala u dostavne kamione, kolona koju bi oni formirali bi se protezala od Subotice do Kragujevca, prenosi Dnevnik.

Kako se navodi, hrana se u Srbiji baca iz mnogo razloga – zato što se pokvari (67 odsto), zato što članovi domaćinstva ne žele da jedu staru hranu (17 odsto), ili zato što građani misle da nije bezbedna (11 odsto).

 

Nakon što su u martu ove godine usvojene izmene i dopune Zakona o bezbednosti hrane, kompanijama je omogućeno da se viškovi hrane doniraju bankama hrane i potom iskoriste za najugroženije kategorije stanovništva, što do sada nije bio slučaj. Mnoge trgovinske kuće i ugostiteljski objekti koji su svakodnevno imali velike količine viška neupotrebljene hrane do sada su, iako donatori, imali problem da je poklone zbog toga što su plaćale PDV na donaciju u hrani ukoliko su ostvarili pravo na povrat prethodnog poreza. Sada, ukoliko višak hrane predaju bankama hrane, tih nameta nemaju

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!