Industrija

U Srbiji oko 70 kompanija istražuje razne rude i minerale

U rudarskom sektoru ove godine broj zaposlenih veći je za sedam odsto u odnosu na prošlu godinu. U Vladi Srbije računaju da će samo strateški projekti u RTB-u sa novim rudnikom "Čukaru Peki" i "Jadar" doneti tri milijarde dolara novih investicija.

Kineska kompanija "ZiJin" napreduje u gradnji novog rudnika "Čukaru Peki". A za razvoj RTB-a i ugovorenih 1,26 milijadi dolara investicija prioritet su kažu, ulaganja u ekološka postrojenja koja su u toku, prenosi RTS.

Zapadna Srbija računa na projekat "Jadar" koji u lozničkom kraju razvija svetski gigant "Rio Tinto". Istraživanja se završavaju u februaru, a kroz tu investiciju uz rudnik, trebalo bi da bude izgrađena i fabrika za preradu. Kako se procenjuje, taj rudnik će obezbediti 90 odsto potrebnog litijuma za evropsko tržište.

Inače, rudarstvo i geološka istraživanja su skup biznis. Država za to nema novca, ali u našoj zemlji čak 72 kompanije istražuju razne rude i minerale, što donosi korist.

"Mi u ovom trenutku u Srbiji imamo 148 polja na kojima se obavlja veliki broj istražnih aktivnosti. I u 2018. godini, samo u istraživanja, investirano je više od 100 miliona dolara. To sve ide u pravcu da će u Srbiji u narednim godinama otvarati novi rudnici", kaže ministar energetike Aleksandar Antić.

Da je srpsko rudarstvo u zamahu potvrdila je, u svojoj analizi, i Svetska banka. A za to preporučuju jaču saradnju privatnog i javnog sektora.

"Realizacijom samo dva projekata 'Čukaru Peki' i 'Jadar' učešće rudarstva u BDP-u Srbije sa sadašnjih dva odsto može da skoči na pet procenata. Srpski rudarski sektor ima ogroman potencijal za rast i stvaranje novih radnih mesta", kaže Stiven Ndegva, predstavnik Svetske banke u Srbiji.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!