Energetika

U planu ujedinjenje srpske i mađarske berze struje

Srbija i Mađarska nadaju se da će izvesti spajanje svojih nacionalnih berzi električne energije do kraja godine, a poslovni podaci govore da bi time srpski SEEPEX postao deo znatno većeg nadnacionalnog sistema.

Ujedinjenje u jedinstvenu berzu do kraja 2019. godine najavio je nedavno ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić nakon sastanka sa mađarskim ministrom spoljnih poslova Peterom Sijartom u Mađarskoj.

Kako je tada rečeno, spajanje SEEPEX-a i mađarskog HUPX-a trebalo bi da stvori "moćnu regionalnu berzu" i omogući jedinstven nastup na tržištima električne energije u zemljama centralno-istočne i jugoistočne Evrope. Antić je, takođe, kazao da će ujedinjenje mađarske i srpske berze energije povećati likvidnost dan-unapred tržišta, njihovu rentabilnost i efikasnost poslovanja.
Na spajanje SEEPEX-a i HUPX-a čeka se od početka 2018. godine, kada je potpisan memorandum o njihovom ujedinjenju, prenosi Blic.

Srpska energetska berza osnovana je 2015. godine kao prva u regionu jugoistočne Evrope, a van Evropske unije. Osnovali su je Elektromreže Srbije i kompanija EPEX SPOT. Prema poslednjem dostupnom godišnjem izveštaju, SEEPEX je 2017. godine imao ukupan obim trgovanja električnom energijom od 847.556,7 MWh.

Najveći mesečni obim trgovanja energijom u istoriji SEEPEX-a dostignut je u decembru te godine i iznosio je 144.189 MWh, što je 160 odsto više nego decembra prethodne godine. Krajem 2017. godine SEEPEX je imao 14 članica iz devet zemalja – Srbije, Slovenije, Nemačke, Švajcarske, Češke, Danske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Rumunije.

U poređenju sa tim, mađarski HUPX pokrenuo je dan-unapred aukcije 2010. godine i danas na toj berzi trguje 61 kompanija iz 19 zemalja. Cena energije koja se formira na HUPX je reper za ceo region Balkana. Prema izveštaju za 2018. koji je HUPX objavio, obim trgovanja električnom energijom iznosio je 19.908.782,4 MWh – oko 23 puta više nego na SEEPEX u 2017.

Takođe, obim trgovine na HUPX u porastu je u odnosu na 2017. godinu, kada je iznosio 18.578.593,9 MWh.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!