Razvoj

U okviru „Delte” posluje najviše firmi - čak 55

Prema podacima Agencije za privredne registre, prošle godine u Srbiji je poslovalo, na osnovu konsolidovanih finansijskih izveštaja, 649 ekonomskih celina, u kojima su matična privredna društva imala kontrolu nad 1.939 zavisnih i pridruženih pravnih lica.

Prošle godine poslovale su tri ekonomske celine više u odnosu na godinu pre, broj zavisnih i priduženih pravnih lica povećan je za 26, ali ekonomske celine su zapošljavale 2.491 radnika manje, odnosno 298.925 ljudi.

Vodeća ekonomska celina po broju konsolidovanih entiteta, po saopštenju APR-a, lane je „Delta holding” DOO Beograd, koja je, osim matičnog društva, obuhvatala 55 zavisnih pravnih lica, od kojih je 17 poslovalo u inostranstvu.

Veliki broj pravnih lica poslovalo je i u okviru ekonomske celine Industrije mesa „Matijević” DOO Novi Sad, u kojoj je bilo 41 zavisno privredno društvo, s tim da je jedno od njih poslovalo u inostranstvu.

U okviru „MK grupe” DOO Beograd poslovala su 32 zavisna i pridružena pravna lica, pri čemu su tri poslovnu aktivnost obavljala u inostranstvu.

Blagi oporavak domaće ekonomije tokom prošle godine odrazio se i na poslovanje ekonomskih celina. APR objašnjava da su one skromno – 1,5 procenat – uvećale obim ukupne poslovne aktivnosti i realizovale ukupne prihode od 3.501.648 miliona dinara. Međutim, navodi APR, pri tome beleže ukupne rashode 1,6 odsto manje. u iznosu od 3.256.593 miliona dinara, prenosi Dnevnik.

Iz poslovnih aktivnosti ostvarile su dobitak od 238.940 miliona dinara, koji je smanjen 3,3 odsto na godišnjem nivou, a s obzirom na povoljna kretanja na deviznom tržištu posle gubitka u 2016. godini od 58.593 miliona dinara, prošle godine iskazale su dobitak od 30.062 miliona, dok su gotovo prepolovile negativan rezultat iz ostalih aktivnosti. Posledično, ekonomske celine su na ukupnom nivou prošle godine ostvarile pozitivan neto rezultat u visini od 210.225 miliona dinara, koji je 88,4 odsto veći od onog u 2016. godini.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!