Razvoj

U istočnoj Evropi robotizacija kompanija povećana gotovo za 30 odsto

Kompanije širom istočne Evrope povećavaju investicije u automatizaciju fabrika kako bi se izborile sa nedostatkom radne snage, a u prilog tome govori sve veći broj robota.

Naime, oko 9.900 robota je instalirano u regionu centralne i istočne Evrope prošle godine, što je za 28 odsto više nego 2016. godine, prema procenama frankfurtske Međunarodne federacije za robotiku (IFR), prenosi agencija Rojters.

U regionu CIE, Slovačka ima najviše robota, jer na 10.000 industrijskih radnika ide 135 robota, za njom sledi Češka sa 101 robotom, Mađarska 57 i Poljska sa 32, prema podacima IFR za 2016. godinu.

Iz japanske kompanije “Yamaha Motor” poručuju da je njihova prodaja industrijskih robota Mađarskoj porasla za 150 odsto prošle godine u odnosu na godinu dana ranije, i za 120 do 130 odsto u širem regionu istočne Evrope.

Druga japanska firma “Omron” navodi da su njeni prihodi od porudžbina u istočnoj Evropi uvećani za 55 odsto na godišnjem nivou, delom zbog nestašice radne snage, ali i potrebe kompanija da poboljšaju produktivnost i kvalitet proizvodnje.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!