Finansijske usluge

U Bugarskoj zaplenjeni bitkoini dovoljni za otplatu petine državnog duga te zemlje

Stotine hiljada bitkoina oduzeto je u akciji borbe protiv korupcije u Bugarskoj, prenose tamošnji mediji.

Oduzeti bitkoini vredni su 3,6 milijardi dolara, što je dovoljno za otplatu petine državnog duga koji ukupno iznosi 16,5 milijardi dolara. 

Policija je još u maju zaplenila 213.519 bitkoina, koji su u to vreme vredeli su 500 miliona dolara. Zaplenjena količina sada vredi oko 3,6 milijardi dolara zahvaljujući brzom rastu vrednosti te digitalne valute. 

Evropske vlasti su 19. maja objavile su da su u saradnji sa bugarskim vlastima uspešno završile operaciju PRATKA/VIRUS u oblasti sajber kriminala. U saopštenju na sajtu SELEC-a navodi se da je zajednička operacija rezultirala oduzimanjem navedene "količine" bitkoina. 

Operacija je obuhvatila akciju, a od dvadeset troje osumnjičenih, pet su bili bugarski carinici. Policija je zaplenila "opremu, uređaje za komunikaciju, računare, tablete i bankarske dokumente." 

Prema izveštaju policije, grupa je delovala u svim pomenutim zemljama. Optuženi su za vrbovanje korumpiranih carinika u svim pomenutim zemljama u cilju infiltriranja virusa u kompjuterske sisteme carina.

Virus je trebalo da omogući hakerima da zaobiđu sve procedure i završe prevoz svojih proizvoda preko granice tako da izgleda da je teret već proveren i prošao carinu, iako nije. 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!