Saobraćaj i transport

U Briselu zabranjen “Uber”

Belgijski trgovinski sud je podržao lokalne taksi kompanije i izjavio da su svetski poznate “Uber” službe zabranjene u Briselu, navode lokalni mediji.

Odluka dozvoljava samo vozačima sa briselskom taksi dozvolom i posebnim svetlom na krovu da rade u glavnom gradu Belgije, u kojem se nalaze sedišta NATO i Evropske komisije, kao i kancelarije mnogih drugih ključnih međunarodnih organizacija.

Svaka neusklađenost sa odlukom može rezultirati novčanom kaznom od 10.000 evra za platformu.

Cilj ovog koraka je da se pojasni odluka koja je prvobitno doneta 2015. godine, kojom je naloženo da američka kompanija zatvori svoju jeftinu uslugu sa neprofesionalnim vozačima, Uberpop, u Briselu, dok skuplji UberX servis ostaje nepromenjen.

Decembarsko naređenje očigledno je usmereno na sve “Uber” službe, međutim, strana koja govori francuski još uvek razmatra slučaj. U međuvremenu, lokalna taksi kompanija okrivljuje “Uber” za tumačenje sudske odluke iz 2015. godine na svoj način da nastavi da radi, izvestio je RTL pozivajući se na šefa taksija Verts Mišela Petra.

“Uber” je saopštio da taj potez trenutno nema efekta na njegove aktivnosti, izjavio je advokat ove kompanije u Belgiji Etienne Kairis. On, takođe, smatra da "nema razloga" da se blokira UberX.

Početak poslovanja start-apa iz Silikonske doline dugo je bio u zavadi sa lokalnim taksi kompanijama širom evropskih zemalja. Vlade Holandije, Italije, Španije i Nemačke stajale su na strani tradicionalnih taksija koji tvrde da služba ne poštuje lokalna pravila prevoza i delimično su zabranile rad “Ubera”. Neke zemlje su potpuno zabranile popularnu aplikaciju, uključujući Mađarsku i Bugarsku, prenosi B92.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!