Društvo

Trodnevno obeležavanje Dana državnosti - Sretenja

Dan državnosti Republike Srbije - Sretenje, ove godine će biti obeležen nizom manifestacija u Kragujevcu, a u okviru trodnevnog programa biće organizovana naučna konferencija posvećena ulozi Kragujevca u stvaranju moderne Srbije.

"Ovogodišnji koncept obeležavanja Dana državnosti se razlikuje u odnosu na prethodne godine. Obeležavanje praznika počinje 13. februara naučnim skupom na kome će biti reči o ulozi i značaju Kragujevca u vreme kada je bio prestonica moderne Srbije", kazao je član Gradskog veća za kulturu Miljan Bjeletić.

Dodao je da će učesnici skupa biti istaknuti srpski istoričari, te da će tog dana biti promovisana treća edicija "Miloševog venca" u organizaciji Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Prema rečima Bjeletića, u Konaku kneza Mihaila, 14. februara biće otvorena izložba arhitekte Veroljuba Trifunovića "Arhitektura prestonog Kragujevca", a u holu Druge kragujevačke gimnazije, delima srpskih autora, predstaviće se hor "Šlezinger" i kragujevačka umetnica Danica Krstić.

Tradicionalna Svečana akademija, ove godine osmišljena je prema scenariju kragujevačkog reditelja Dragana Jakovljevića, a održaće se u porti Stare crkve i zgradi Stare skupštine na Sretenje,15. februara.

Dan državnosti Srbije obeležava godišnjicu donošenja prvog srpskog ustava - Sretenjski ustav, koji je proglasio knez Miloš Obrenović 1835. godine u Kragujevcu, a koji je označio i početak stvaranja samostalne i nezavisne države.

Sretenje se obeležava i kao znak sećanja na 15. februar kada je 1804. godine Karađorđe podigao Prvi srpski ustanak i poveo borbu za oslobođenje od Turaka.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!