Finansijske usluge

Trećina finansijskih direktora i dalje smatra Bitcoin balonom

Iako se čini da mišljenje o Bitkoinu kao balonu, gubi na popularnosti i dalje postoji snažan osećaj da se takav stav širi među finansijskim direktorima ključnih kompanija.

CNBC je poslao anketu na adrese 97 CFO-a iz kompanija, kao što su „AT&T“, „Aviva“, „Levi“ i „Mastercard“, od kojih je samo 43 odgovorilo. Od onih, koji su odgovorili, gotovo 30 odsto je reklo da veruju da je bitkoin "stvaran", ali u mehuru.

Ovo zvuči kao tipičan stav o mračnoj sudbini bitkoina, koji je osuđen na propast, a naročito kada je reč o predstavnicima velikih kompanija, koji su ili previše arogantni da istraže dalje ili ne žele da razumeju kriptovalutu. Zapravo, najveći procenat finansijskih direktora, čak 30,2 odsto je reklo da ne znaju dovoljno o bitkoinu da bi dali mišljenje.

Međutim, postoji sve je više tradicionalnih finansijskih šefova kompanija, koji počinju da vide svetlu stranu najpopularnije kriptovalute. Istraživanje je pokazalo da 14 procenata finansijskih direktora veruje da je Bitcoin "stvaran i da će nastaviti da raste".

Kada je reč o institucionalizovanom novcu, kao i kompanijama, koje posluju na tradicionalnom tržištu novca, i dalje postoji velika razlika u mišljenju u vezi Bitcoina. Međutim, mišljenje o ovoj kriptovaluti je vremenom omekšalo, jer je bitkoin nastavio da prevazilazi prepreke.

Karim Hajđar, glavni finansijski službenik kompanije “Solvai”, rekao je da će se „porota izjasniti u vezi Bitkoina“. "To nije valuta koju koristimo za poslovanje sa više milijardi dolara ... to je nešto o čemu smo radoznali, veoma smo otvoreni za to, ali nismo našli način kako bismo to stvarno integrirali u naš posao", rekao je Hajđar.

"Ako na primer, hipotetički kupac dođe i kaže:’Imam gomilu Bitkoina kojim želim da kupim vaše proizvode’, ja ga ne bih odbio već bih pokušao da pronađem način da prodam te Bitkoine pre nego što ostvarim narudžbinu“.

Strah i špekulacije i dalje preovlađuju, kada je reč o kriptovalutama. Većina ljudi, koji bi došli u posed Bitkoina bi gledali kako da ga prodaju i da ga se reše što pre, pre nego da ga sakupljaju i dugo drže kod sebe.

Međutim, drugi, poput Overstock.com, su prihvatili suprotan pristup i ostvarili veliku korist od ranog usvajanja u maloprodaji Bitcoina. Izvršni direktor Overstock.com-a Patrik Birn je rekao: "Disparitet između virtuelnog odbijanja prihvatanja od strane trgovaca i globalnog prihvatanja Bitkoina je upečatljiv", kaže generalni direktor kompanije „Mastercard“, Ajai Banga, koji to naziva "smećem".

Ono što je sigurno jeste da postoji rast interesovanja od strane institucionalnih investitora i kompanija, kao što je „Microsoft“.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!