Trgovina

Tramp uvodi carine od 60 milijardi dolara na kinesku robu

Američki predsednik Donald Tramp planira da uvede carine od 60 milijardi dolara na uvoz kineske robe, a usmeriće se prvenstveno na tehnologiju i telekomunikacione sektore.

Kako prenosi Reuters, to su izjavile dve osobe, koje su o tom pitanju raspravljale s Trampovom administracijom.

Treći izvor, koji ima direktna saznanja o stavu američke administracije, rekao je kako bi carine, povezane s istragom o intelektualnom vlasništvu koja je u skladu s američkim Zakonom o trgovini počela u avgustu prošle godine, mogle biti proglašene »u vrlo bliskoj budućnosti«.

Carine bi bile uglavnom usmerene na informacionu tehnologiju, potrošačku elektroniku i telekomunikacije, a konačni popis mogao bi da zahvati čak 100 proizvoda.

Bela kuća je odbila da komentariše veličinu ili vremenski raspored bilo kojeg poteza vezanog uz uvođenje carina Kinezima.

Vashington cilja na kineske kompanije s visokom tehnologijom kako bi ih kaznio za kinesku investicionu politiku, koja prisiljava američke kompanije da odustanu od svojih tehnoloških tajni u zamenu za dopuštenje da posluju u Kini, zajedno s drugim optužbama za krađu intelektualnog vlasništva.

Kina ima 375 milijardi dolara trgovinskog suficita sa SAD, a smanjenje takvog nepovoljnog odnosa jedan je od glavnih ciljeva Donalda Trampa, koji je još u kampanji za predsednika zastupao protekcionističku politiku, a njegova prva akcija nakon stupanja na dužnost bilo je povlačenje SAD iz trgovinskog pakta poznatog kao Transpacifičko partnerstvo.

Carine na uvoz čelika i aluminijuma, koje je Tramp uveo prošle nedelje, relativno su beznačajne u odnosu na ukupni uvoz i izvoz, ali direktno carinsko »gađanje« Kine moglo bi izazavati oštar odgovora Pekinga, upozoravaju analitičari.

“Ako je to ozbiljno, Kinezi će se osvetiti. Ključno je pitanje hoće li SAD odgovoriti na kinesku odmazdu, smatra Derek Scissors, stručnjak za trgovinske odnose s Kinom iz “American Enterprise Institute”.

To bi uplašilo tržište akcija, kaže Scissors, ali upozorava da bi se s porastom sukoba položaj Kine pogoršao, budući da joj je trgovinski suficit s Amerikom važan.

U eventualnom trgovinskom ratu s Kinom, kako se sada čini, Tramp neće moći da računa na podršku evropskih saveznika, koji su ogorčeni novim američkim carinskim odredbama o uvozu čelika i aluminijuma.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!