Industrija

Tramp najavio carine za BMV i Mercedes ako ne otvore fabrike u SAD

Predsednik SAD Donald Tramp kritikovao je evropske proizvođače automobila, sugerišući da bi mogao da uvede carine na uvoz vozila kompanija kao što su BMV i Mercedes, osim ako ne budu gradili više fabrika na američkom tlu.

Trampovi komentari dolaze otprilike mesec dana nakon što je Ministarstvo trgovine završilo istragu o tome da li uvoz automobila ugrožava nacionalnu bezbednost i prosledilo svoje zaključke Beloj kući.

Rezultati izveštaja nisu objavljeni. Međutim, Derek Sizors, iz Američkog instituta za preduzetništvo, izjavio je da je video primerak izveštaja i da se u njemu zaključuje da uvoz automobila ugrožava nacionalnu bezbednost jer pogoršava trgovinski deficit.

Predsednik SAD ima rok do sredine maja da odluči koje akcije treba preduzeti u skladu sa tim izveštajem. On bi mogao da nametne carine do 25 odsto na uvoz svih automobila i auto delova, ili samo na određene artikle iz određenih zemalja, prenosi RTV.

Automobilska industrija SAD takođe se protivi taksama, jer koriste uvozne auto-delove, što bi bilo skuplje ako bi se carine nametnule.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!