Industrija

"Toza Marković" ulaže 1,5 miliona evra u novu tehnologiju

Potpisivanjem ugovora sa italijanskom kompanijom "Bedeschi", kikindska kompanija "Toza Marković" započela je važnu fazu investiranja usmerenu na podizanje tehnoloških kapaciteta u oblasti proizvodnje crepa.

U martu je pokrenuta nova linija za digitalnu štampu pločica, a u toku je realizacija investicije usmerene na podizanje tehnoloških kapaciteta u oblasti proizvodnje crepa vredne 1,5 milion evra.

"Sa firmom „Bedeschi" iz Italije, poznatim svetskim proizvođačem, dogovorena je proizvodnja i isporuka opreme do kraja godine, a tokom januara i februara usledila bi probna proizvodnja i dokazivanje kapaciteta. Očekujemo da praktično od marta, odnosno s početkom nove građevinske sezone , „Toza Marković" na tržištu bude prisutna sa dva nova modela crepa većeg formata – "Clasic" i "333", odnosno "Velika Kikinda"", kaže direktor Vladimir Ilić.

Na osnovu Plana reorganizacije, kikindska fabrika preuzela je i obaveze prema poveriocima i vraćanje nasleđenih dugovanja u narednih deset godina. Pravi efekti novih proizvoda mogu se očekivati tek s novom građevinskom sezonom, pa u predstojećim razgovorima s bankama kao najvećim poveriocima, u "Tozi Marković" očekuju produženje grejs perioda na još šest meseci ili godinu dana.

"Prosto je neophodno da novi proizvod zaživi na tržištu, da se implementira u naš rezultat poslovanja kako bismo poslovali na najvišem mogućem nivou. Naime, obaveze od 2,5 miliona evra na godišnjem nivou, koje moramo izmiriti, su jako ozbiljne obaveze", kaže direktor Ilić.

Samo godinu dana nakon izlaska iz stečaja, kikindska fabrika mora da nadoknadi izgubljeno vreme iz perioda loše privatizacije i propadanja fabrike. Za 625 radnika, koliko sada fabrika upošljava, ali i za kikindsku privredu, dalji razvoj "Toza Markovića" ima višestruki značaj.

Izvor: RTV

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!