Industrija

“Tesla” svake minute gubi 6.500 dolara

Kompanija “Tesla” gubi 6.500 dolara u minuti, što je alarmantno za relativno mladog proizvođača automobila, koji uskoro treba objaviti poslovne rezultate za prvi kvartal 2018. godine. A oni bi mogli biti, kako se očekuje, zapanjujuće loši.

Kompanija ima oko 3,5 milijardi dolara na računu, plus kreditne linije, ali izvršni direktor Elon Musk je uveren da će “Tesla” početi da donosi više nego što će potrošiti, ali kasnije u toku 2018. godine. To je, piše i Business Insider, prilično optimistično.

Teškoće, koje se skrivaju ispod ogromnih ambicija Elona Muska u prvi plan su se preselile poslednjih nedelja. Druga osoba je umrla u nesreći, koja je uključivala autopilota, Musk je ušao u javni spor sa saveznim bezbednosnim regulatorima, a i “Tesline” deonice su pale za 24 odsto u odnosu na vrh, koji su doživele prošle godine u septembru, prenosi “Jutarnji list”.

Osim toga, kompanija je ponovno pala daleko ispod svojih ciljeva proizvodnje za masovno tržište Modela 3. Naime, Model 3, koji može proći više od 200 milja na jednom punjenju, prodat je gladnoj publici po 35.000 dolara. Međutim, “Tesla” je uspeo u međuvremenu izgraditi i verziju od 44.000 dolara. Svako od 400.000 klijenata, koji je dao 1.000 dolara, mogao bi kupiti taj unapređeni model ako, naravno, ima sredstva. Ipak, mnogi koji su se zabeležili ne žele potrošiti 10 hiljada dolara više, već žele da dobiju osnovni model za koji im je rečeno da dolazi.

“Tesla” prebrzo troši novac, bez dodatnog finansiranja, a sada postoji i stvarni rizik da ostane bez novca u 2018. godini.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!