Industrija

“Tesla - najvrednija američka automobilska kompanija u istoriji

Kompanija “Tesla” je postala najvrednija američka automobilska kompanija u istoriji.

Na berzi se odnedavno kotira više nego tradicionalni industrijski giganti “Ford” i “General Motors” zajedno.

Iako “Ford” i GM proizvode dva miliona vozila godišnje, a “Tesla” samo oko 300.000, akcije “Tesle” su u vrtoglavom usponu još od oktobra, kada je kompanija zabeležila frapantnu dobit i najavila tržišno lansiranje električnog kompakta Model Y mesecima pre planiranog roka.

Akcije “Tesla” ubrzano su rasle otkako je kompanija prošle nedelje otkrila da je isporučila rekordnih 112.000 vozila u četvrtom tromesečju, što je blago premašilo procene analitičara, te da njena prva fabrika van Sjedinjenih Američkih Država – u Kini – sada isporučuje vozila. Akcije kompanije su u nedelji do 9. januara porasle za 13 odsto, povećavajući neto vrednost bogatstva osnivača Tesle Ilona Maska za 2,1 milijardi dolara.

Sa bogatstvom procenjenim na 28,8 milijardi 49-godišnji Mask trenutno je 34. najbogatija osoba na svetu, prenosi B92.

Mask poseduje oko 22 odsto “Teslinih” akcija, koje čine otprilike polovinu njegovog bogatstva. Takođe, ima udeo u SpaceX, koji je procenjen na 12,5 milijardi dolara.

Vrednost kompanije “Tesla” je na tržištu dostigla 83 milijarde dolara, što je čini najvrednijom automobilskom kompanijom u istoriji Amerike. Ako se “Teslin” rast nastavi – cena njenih akcija može se ponovo udvostručiti i dodati milijarde na njenu već ogromnu neto vrednost.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!