Bez kategorije

Svako drugo dete ne jede voće, a svako treće je gojazno

Održan okrugli sto na temu "kako do zdrave užine za školsku decu".

Održan okrugli sto na temu "kako do zdrave užine za školsku decu".
Prema poslednjim statistikama u našoj zemlji je u poslednjih 20 godina procenat gojaznosti porastao za 60 odsto. Svako treće dete je gojazno, a taj procenat se iz godine u godinu povećava.

"Nažalost 49 odsto dece nedovoljno ili nikada ne konzumira voće. Moramo da delujemo zajedno kako bi deca stekla pravilne, zdrave navike”, kaže Zorica Jovanovski, načelnica u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

U porastu je i broj roditelja koji dovode decu kod nutricionista, u želji da dobiju prave savete u vezi sa njihovom ishranom.

"Greška roditelja je što nisu dosledni principima, oni potežu za praktičnijim rešenjima, daju deci slatkiš između obroka ne birajući vreme i tada nastaje veliki problem. Kad dete oseti slast nezdrave hrane, teško prihvata da pojede brokoli ili jabuku“, kaže Ana Todorović, specijalista nutricionista dijetetičar.

"Moramo da budemo svesni da se u poslednjih 20 godina, kao posledica nedovoljne fizičke aktivnosti i loše ishrane, povećao broj dece sa dijabetesom. Suština je da nemamo kulturu ishrane, ali ni redovne fizičke aktivnosti," upozorio je naš poznati sportista.

Katarina Bošković, direktorka za kvalitet i bezbednost u kompaniji Delez Srbija predstavila je "Super-ručak" kao nutritivno izbalansiran i hranljiv obrok za decu školskog uzrasta.

Pored "Super-ručka", početkom maja naći će se i specijalna testenina "Pastalonci", koja je će biti obogaćena vitaminima A i D, a čiji je oblik prilagođen deci.

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.