1. May 2017.
Home / Društvo / Svako drugo dete ne jede voće, a svako treće je gojazno
Svako drugo dete ne jede voće, a svako treće je gojazno

Svako drugo dete ne jede voće, a svako treće je gojazno

Održan okrugli sto na temu “kako do zdrave užine za školsku decu”.

Prema poslednjim statistikama u našoj zemlji je u poslednjih 20 godina procenat gojaznosti porastao za 60 odsto. Svako treće dete je gojazno, a taj procenat se iz godine u godinu povećava.

“Nažalost 49 odsto dece nedovoljno ili nikada ne konzumira voće. Moramo da delujemo zajedno kako bi deca stekla pravilne, zdrave navike”, kaže Zorica Jovanovski, načelnica u Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

U porastu je i broj roditelja koji dovode decu kod nutricionista, u želji da dobiju prave savete u vezi sa njihovom ishranom.

Vanja Grbic

“Greška roditelja je što nisu dosledni principima, oni potežu za praktičnijim rešenjima, daju deci slatkiš između obroka ne birajući vreme i tada nastaje veliki problem. Kad dete oseti slast nezdrave hrane, teško prihvata da pojede brokoli ili jabuku“, kaže Ana Todorović, specijalista nutricionista dijetetičar.

“Moramo da budemo svesni da se u poslednjih 20 godina, kao posledica nedovoljne fizičke aktivnosti i loše ishrane, povećao broj dece sa dijabetesom. Suština je da nemamo kulturu ishrane, ali ni redovne fizičke aktivnosti,” upozorio je naš poznati sportista.

Katarina Bošković, direktorka za kvalitet i bezbednost u kompaniji Delez Srbija predstavila je “Super-ručak” kao nutritivno izbalansiran i hranljiv obrok za decu školskog uzrasta.

Pored “Super-ručka”, početkom maja naći će se i specijalna testenina “Pastalonci”, koja je će biti obogaćena vitaminima A i D, a čiji je oblik prilagođen deci.

Pročitajte još

Opel ampera

“Opel”-ov novi model električnog automobila subvencioniše nemačka država

Kompanija “Opel” je objavila cenu električnog modela “Ampera” u Nemačkoj, gde ovaj automobil, uz državne olakšice, košta 34.950 evra.