Društvo

Svake godine milion pacijenata u bolnicama

Broj osiguranika koji su hospitalizovani sve je veći, ali je njihovo lečenje sve kraće, pokazalo je istraživanje Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Nešto više od milion pacijenata lečeno je u bolnicama i u kliničko-bolničkim centrima tokom 2016. godine, a prosečna dužina lečenja iznosila je 8,5 dana, podaci su Instituta "Batut". U poređenju sa 2015. godinom broj hospitalizovanih pacijenata je veći za 4.274, a ostvareno je više od devet miliona bolničkih dana. Iako je broj pacijenata koji su hospitalizovani sve veći, smanjuje se dužina njihovog boravka u bolnici.

Broj pacijenata koji su izvršili laboratorijsku dijagnostiku u poslednje tri godine je prepolovljen. U 2016. godini neku vrstu laboratorijske analize obavilo je 3,7 miliona osiguranika, a prethodne 2015. godine taj broj je iznosio 7,2 miliona.

Obavljeno je manje operacija po specijalnosti nego prethodne. Pre dve godine izvršene su 421.703 operacije u 503 sale, a jedan specijalista u proseku je uradio 149 ovih intervencija.

Tokom 2016. godine se mesec dana duže čekalo na ugradnju implantata u ortopediji (kukovi i kolena), što znači da su pacijenti ove operacije morali da zakažu 378,4 dana unapred.

Nešto kraće, 324 dana, čekalo se na operaciju katarakte sa ugradnjom specijalnih sočiva, što je za 15 dana više nego godinu dana ranije.

U "Batutu", pored ostalog, objašnjavaju da se naš zdravstveni sistem suočava sa raskorakom između uvođenja novih tehnologija, inovativnih terapija i raspoloživih sredstava za zdravstveno osiguranje.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!