Žensko preduzetništvo

Suzana Perić, kreatorka: Za mene je najveći uspeh kad vidim da su žene srećne kada nose moje modele

“Podrška mog tima mi omogućava da budem umetnica slobodne prirode i vlasnica Ateljea koji uspešno radi. Jako volim i negujem svoj brend, radim na njemu da bude još bolji i prepoznatljiviji. On mi je, pored ćerke Tiffany, kao još jedno dete”, izjavila je u intervjuu za naš portal Suzana Perić, poznata domaća kreatorka.

Ova uspešna žena, sa preko 20 godina internacionalne karijere, glavni je urednik časopisa “Bazar Politika” i zamenica Predsednice Sekcije za žensko preduzetništvo u Privrednoj komori Srbije.

Nedavno ste proslavili godišnjicu postojanja, novom kolekcijom New Vamp i revijom. Možete li nam ispričati o Vašem početku i putu da stignete dovde?

Po odlasku iz rodnog Sarajeva u Nemačku gde sam počela da živim sa porodicom, najveći preokret u mom zivotu bio je kada sam napustila studije medicine na četvrtoj godini i rešila da krenem iz početka. Upisala sam jednu od najprestižnijih škola mode – Akademiju Mode i Dizajna – AMD u Dizeldorfu, na njoj sam diplomirala 1999. godine. Nakon završetka studija, srećom moja karijera kreće uzlaznom putanjom. Uspešan i zapažen rad ogleda se kroz preko 80 kole­kcija predstavljenih na Sajmovima mode CPD Dusseldorf, Pret, a Porte u Parizu, kao i kroz samostalne modne revije. Na području Srbije i Crne Gore prisutna sam od 1999. godine kada sam sa  svojom prvom kolekcijom imala izuzet­no zapaženu reviju na 9. Beogradskom Fashion Weeku. I tako je sve krenulo i traje već 20.godina.

Kako uklapate Vašu dominantno slobodnu prirodu, prepoznatljive modne kreatorke sa ulogom vlasnice ateljea, brenda?

Svi umetnici, a i sebe smatram umetnicom, su slobodne prirode, jer tako najviše dobijaju na kreativnosti. U Ateljeu nisam sama već imam moj tim ljudi na koje sam jako ponosna, koji su tu da me kada treba podrže, a nekada treba da mi skrenu pažnju da grašim. Ne volim ljude oko sebe koji mi se samo smeškaju i ne iznose svoje stavove. Kada sve to tako postavite lako je biti i slobodne prirode i vlasnica Ateljea.

Da li imate želje, pa i hrabrosti, da Vaš brend prepustite profesionalnom menadžmentu, korporativnom načinu poslovanja?

Budućnost će pokazati šta će biti sa mojim brendom, sve opcije su otvorene. Za sada ga jako volim i negujem i radim na njemu da bude još bolji i prepoznatljiviji. On mi je, pored ćerke Tiffany, kao još jedno dete.

Šta mislite o serijskoj proizvodnji gardarobe i da li biste bili deo takve modne industrije?

Mislim da svako ima pravo na svoj izbor. Nemam ništa protiv serijske proizvodnje garderobe. Možda se tu gubi kreativnost kod klienata, jer bilo kojom metropolom da prošetate žene, pa i muškarci su slično obučeni, jer su bredovi kao Zara, Mango i slično svuda zastupljeni.

Da li biste voleli da postanete deo nekog velikog modnog sistema?

Poznato je da veliki svetski kreatori vole da ponekad eksperimentišu sa serijskom proizvodnjom, kao gost kreator pri nekom brendu, tako da bih i ja, ako dođe do neke ponude, veoma rado sarađivala sa nekom našom modnom kućom.

Da li Vam je bitniji brend ili da Vaši modeli budu široko dostupni i prepoznatljivi?

I jedno i drugo, to je povezano po meni. Ako vaši modeli ne budu prihvaćeni onda nema ni brenda. Moda je, po meni, živa stvar i volim da vidim svoje modele na ženama na ulici, u restoranima, klubovima, a pogotovo volim da vidim da su žene srećne kada ih nose. Za mene je to najveći uspeh.

Vi ste glavna urednica “Bazara”. Koje izazove nameće ta pozicija?

Bilo je tu mnogo izazova koje se nadam da sam za ove dve godine prevazišla ili bar neke. To je bilo nešto potpuno novo u mojoj karijeri, ali radila sam, puno učila i pokazalo se da sam na dobrom putu. “Bazar” je dobio potpuno novi indetitet, postao je moderan ženski časopis, koji se vratio i pronašao pravi put do čitateljki. Jako sam ponosna zbog toga.

Potpredsednica ste Sekcije za žensko preduzetništvo u Privrednoj komori Srbije. Na koji način podržavate razvoj ženskog preduzetništva i osnaživanje žena?

Sve češće se srećemo sa krilaticom: ”One woman can make a difference but together we can rock the world” (Jedna žena može da napravi razliku, ali zajedno možemo da pokrenemo svet). U tom kontekstu, prihvatila sam se angažovanja u Sekciji za žensko preduzetništvo u Privrednoj komori Srbije i u domenu mog rada pomažem ženama u poslu u delu promocije njihovog poslovanja i njih lično. Svojim primerom rada na sebi, konstantnim učenjem i hvatanjem u koštac sa promenama i novim izazovima, želim da približim ženama put do sticanja dodatne snage i mogućnosti da se napreduje u poslu i živi srećno.

Aktivni ste u mnogim društvenim događajima, šta vas posebno ispunjava i raduje?

Ispunjavaju me prvenstveno prijatelji i kada se pojavljujem na nekim događajima to je prvenstveno da ispoštujem prijatelje. Radujem se njihovim uspesima. Radujem se kao dete svakom novom putovanju, jer su putovanja moja strast i moja najveća ispiracija.

 

Biljana Lazarević, senior consultant Casa Forte

 

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!