Softver

Sumnjate da neko drugi koristi vaš računar? Evo kako to možete da proverite

Nepoželjni gost vam je kopao po laptopu? Mislite da vas supružnik ili kolega špijunira? Donosimo vam jednostavnu metodu kojom to možete proveriti.

Mislite da vam je cimer koristio računar dok niste bili kod kuće, a nemate dokaze? Brinete se da li je vaš koilega ili sumnjičavi supružnik čačkao po vašim fotografijama? Evo kako to možete proveriti u Windowsima ili OS X-u.

Windows

U Windows 10 operativnom sistemu postoji funkcija praćenja logovanja koja vam može ispisati pokušaje korišćenja vašeg uređaja, uključujući one neuspele. Nakon što opciju uključite, ova funcija če beležiti korisničko ime i vreme pokušaja logovanja. 

Za aktivaciju praćenja logovanja koristite Local Group Policy Editor. Reč je o moćnom i korisnom alatu, za čije je otvaranje neophodno da pritisnete Start i upišete 'gpedit.msc,' i kliknete na program. U Local Group Policy Editoru, u levom delu spustite se do Local Computer Policy > Computer Configuration > Windows Settings > Security Settings > Local Policies > Audit Policy. U desnom meniju dvaput kliknite na 'Audit logon events'. U prozoru sa podešavanjima izaberite 'Success' ako želite da Windows zabeleži uspešne pokušaje logovanja. Ako izaberete 'Failure', Windows će pratiti propale pokušaje logovanja. Nakon što ste izabrali šta želite, zatvorite prozor Local Group Policy Editor.

Nakon što aktivirate praćenje logovanja, Windows će početi da hi beleži u Security log. Sve pokušaje logovanja na računaru možete pratiti u Event Vieweru. Pritisnite Start, upišite 'event' i kliknite na 'Event Viewer'. U programu na levom meniju pronađite Windows Logs > Security.

Mac

Na Macu je moguće proveriti kada se vaš računar 'probudio' iz sleep modea. Prvo otvorite Console pritiskom na Command i razmak ili klikom na ikonu Spotlight. Kada ukucate 'wake' i odskrolate na dno liste, moći ćete da pregledate sve nedavne događaje.

Postoje brojni razlozi zbog kojih se vaš računar 'budi'. Moguće je pretraživati i korišćenjem komandne linije upisom: syslog Igrep -i 'Wake reason'. Ovo, naravno, funkcioniše jedino ako spustite poklopac svog uređaja pre nego što izađete. Kao i u svakom slučaju do sad, uvek je dobro zaštititi svoj uređaj lozinkom, tako da ga je nemoguće koristiti jednostavnim otvaranjem.
 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!