Obrazovanje i posao

Kako da najlakše postanete sami svoj šef?

U današnje vreme novac može značiti status, društveno priznanje ili moć, ali možda najprivlačnija stvar koja ide ruku pod ruku uz posedovanje novca jeste nezavisnost.

Najbolji način da imate takvu vrstu slobode, jeste pokretanje sopstvenog biznisa. Iako je današnje vreme, a naročito u poslovnom ambijentu Srbije, rizično kada je reč o pokretanju sopstvenog posla, primetan je porast broja pojedinaca koji su se upustili u poslovne vode i pokrenuli sopstvene firme i agencije. Naime, prošle godine, koja je proglašena godinom preduzetništva, poraslo je interesovanje za pokretanjem sopstvenog posla, i to čak šest puta. Pa ipak, takvi podaci nisu uvek dovoljni da bi se veliki broj ljudi koji ima želju, zaista i upustio u pokretanje svog biznisa.

Šta je potrebno?

Da bi pokrenuli biznis najpre je potrebna ideja. Nekada se ta ideja može učiniti nerealnom, ali ne možete znati da li će nešto uspeti ako ne probate. Do uspeha i odgovora na pitanje kako zaraditi novac put je dug i trnovit. Budite kreativni i hrabri. Isprobajte svoje ideje i dajte sve od sebe da ih pretvorite u stvarnost. Ako ne pokušate, možda ćete se celog života kajati za propuštenom prilikom.

Druga najvažnija stvar pri pokretanju sopstvenog posla je kapital. Ukoliko niste u mogućnosti da uložite veliki novac ili jednostavno ne želite da preveliku sumu stavite na kocku, razmislite o nekoj ideji koja ne zahteva veliki novac za sam početak. Danas postoji veliki broj poslova za koje vam nisu potrebana velika ulaganja a mogu biti jako uspešni.

Dobar primer je pokretanje posla u digitalnoj sferi ili u nekoj od uslužnih delatnosti. Pored toga, jeftin i jednostavan posao za početak jeste pokretanje sopstveng sajta, za onlajn trgovinu, na primer. Prosečna investicija potrebna za takav poduhvat je oko 500 evra. Toliko košta izrada sajta i formiranje onlajn trgovine. Ukoliko niste zainteresovani za prodaju preko interneta, uvek se možete upustiti u održavanje bilo kakvog tematskog sajta. 

Sa druge strane, ako nemate početni kapital od nekoliko stotina evra, uvek Vam je na raspolaganju opcija samozapošljavanje preko freelancinga. Za neke od poslova dostupnih na freelance sajtovima dovoljno je da imate osnovno poznavanje materije, koje možete steći na kratkim kursevima.

Copywriting ili pisanje reklamnih tekstova koji promovišu određeni proizvod ili uslugu. Gotovo svaki centar za obuku ima u svojoj ponudi kurs za copywritere. Sa malo novca koje biste uložili u pohađanje kursa, mogli biste da zaradite solidan novac na nekom od freelance sajtova.

Kreiranje sadržaja. Kreator sadržaja stvara sadržaj za web stranice ili časopise. Ovo predstavlja odličnu biznis ideju za sve one koji žele da zarade dosta novca pišući.

Ghost Writing ili pisanje sadržaja ili članaka u tuđe ime. Napomenimo da, s obzirom da pišete za drugoga i da će nečije tuđe ime stajati u nazivu autora, ovaj posao se plaća više.

Copyediting. Copyediting, kao i copywriting, nema adekvatan prevod na srpski, ali je to vrsta posla u kojoj Vi kao kreator sadržaja ili copywriter vršite proveru svog rada ne bi li pronašli i ispravili gramatičke, stilske ili greške u kucanju.

Kako zaraditi novac? - pitanje je na koje ne postoji jednostavan odgovor. Odgovor je na Vama. Ako želite da budete radnik u nekoj firmi radite na sebi. Sa druge strane, ako želite sopstveni biznis/posao od kuće i nezavisnost koja ide sa tim, nemojte previše okolišati već se odmah bacite u kreiranje planova i napravite prvi korak ka njihovom ostvarenju.

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!