Ljudski resursi

Šta je uloga administrativnog asistenta?

U kompanijama pozicija poslovnog administratora svaki dan sve više dobija na značaju. Nijedna firma, ni organizacija ne može uspešno poslovati bez stručne administracije. Tako da je izvesno da se poslovi vezani za administraciju pozicioniraju među najzastupljenijim zanimanjima u svetu.

Poslovni administrator je osoba koja za kompaniju vodi računa o dokumentaciji i evidenciji. U većini slučajeva sarađuje sa knjigovođama, zbog pripreme dokumentacije za knjiženje.

Postoje brojni načini da se opiše pozicija lica koja rade u administraciji, a veštine i ključne kompetencije su jedan od relativno doslednih i lako definišućih.  Razlika između administrativnog asistenta i mendžera je ta da administrativni asistenti nemaju pravo nezavisnog donošenja odluka u radu za većinu poslova koje obavljaju. Oni su tu da izvršavaju delegirane zadatke od strane nadređenog i time mu olakšaju rad.

Koje poslovne veštine su neophodne svakom administrativnom asistentu?
Poslovni asistenti moraju posedovati veštine snalaženja u rešavanju iznenadnih problema, a prema sprovedenom istraživanju smatraju da im je najneophodnije da nauče neki od stranih jezika, da se usavrše u prevazilaženju stresa, poznavanju specifičnih računarskih programa, upoznaju sa zakonima i propisima u polju rada, i usavrše u organizaciji posla.

Ljude na ovim pozicijama uprava često zanemaruje i ne ulaže dovoljno ili uopšte u njihov razvoj i edukaciju, a oni su ti koji omogućavaju neometano funkcionisanje u radnoj sredini tj. timu, obezbeđujući nadređenima sve relevantne i neophodne informacije zarad donošenja dobrih poslovnih odluka.

Savremeno poslovanje se ne može zamisliti bez informatičke pismenosti, naročito za one koji rade kao administrativno osoblje

Često je u opisu njihovog posla vođenje baza podataka, pravljenje različitih rasporeda, obrada prezentacija (kucanje i formatiranje), slanje mejlova, korišćenje društvenih mreža i različitih sofvera za komunikaciju, unošenje podataka na sajt, kreiranje newslettera i različitih administrativnih publikacija.

Navedenoj listi veština i potreba ovde nije kraj. Ona se razvojem i promenama poslovanja stalno dopunjuje. Uspešan asistent mora konstantno da radi na sebi i usavršavanju svojih veština, jer od njihove sposobnosti da se snađu u poslovnim situacijama zavisi njihova uspešnost, ali i uspešnost njihovog šefa kojem moraju prenositi relevantne informacije i podnositi izveštaje o stanju stvari.

Zahvaljujući širokom spektru sposobnosti i ovladavanju različitih veština, poslovni administrator je potreban svakoj kompaniji. Bilo da je u pitanju mali biznis, ili jedna od najuspešnijih korporacija na svetu, poslovni administratori su neophodan resurs za uspešno poslovanje.

Kako se poslovno okruženje menja, tako se menjaju i usavršavaju zadaci poslovnog administratora, iz tog razloga je važno pratiti sve promene u metodama poslovanja, unapređivati svoja znanja i veštine.

 

Marijana Čolo, Iteccion

Iteccionhttps://iteccion.rs

Naša vizija je razvoj proizvoda i IT usluga na osnovama dugoročnih predviđanja potreba tržišta, sopstvenih ideja i tehnoloških rešenja.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!