1. May 2017.
Home / 7 / Šta donosi bitkoin kao sredstvo plaćanja
bitkoin sred. plaćanja

Šta donosi bitkoin kao sredstvo plaćanja

Bitkoin je početkom marta prvi put u istoriji premašio vrednost zlata, u Austriji je osnovana prva banka, u kojoj se kupovina i prodaja bitkoina može vršiti i licem u lice, a ovih dana je Japan doneo zakon, kojim se digitalne valute legalizuju kao zakonito sredstvo plaćanja. U toj zemlji se predviđa da će do 2020. godine u opticaju biti digitalni novac u protivvrednosti oko devet milijardi dolara. Sve to ukazuje da će bitkoin u budućnosti imati sve važniju ulogu u finansijskim transakcijama.

Od kada je pušten u promet 2009. godine, bitkoin je pretpeo različite promene vrednosti. Iako ga je zvanično “stvorio” Satoši Nakamoto, u javnosti se nagađa da iza tog pseudonima stoje “Toshiba”, “Samsung”, “Nakamichi” i “Motorola”. Bez obzira na to, bitkoin postaje sve popularniji.

Bitkoin je kriptovaluta, odnosno, digitalna valuta, u čijoj osnovi se nalazi kriptografija kao mehanizam zaštite. Nastala je u okviru Bitkoin mreže, koja se sastoji od velikog broja računara, koji rešavanjem složenih matematičnih problema “stvaraju” tu valutu. Što više računara, veća je snaga i više je bitkoina. Njihov broj je trenutno ograničen na 21 milion. Proizvodna stopa se revidira svake četvrte godine kako bi se održala vrednost bitkona, a prema procenama, trenutne rezerve će nestati oko 2140. godine. Drugi način za dobijanje bitkoina je tradicionalna zamena nacionalnih valuta za bitkoin, kroz finansijske transakcije.

Vrednost bitkoina veoma nestabilna

Početkom marta ove godine bitkoin je prvi put premašio vrednost zlata. Tako je bitkoin vredeo 1.268 dolara, a unca zlata 1.233 dolara. Na to je uticalo povećanje tražnje za tom valutom u Kini. Međutim, u jednom danu je dostigla maksimum i pad od čak 20 odsto, jer je drastično skočio kineski juan. Velike oscilacije vrednosti su, inače, nešto što bitkoin prati od nastanka. Pre četiri godine njegova vrednost je dostigla 1.165,89 dolara, ali je petinu vrednosti  izgubio prošle godine kad su hakeri ukrali 65 miliona dolara bitkoina, nakon čega je glavna bitkoin berza sa sedištem u Hongkongu obustavila trgovanje. Potom je ponovo beležio rast, pa je prošlu godinu završio sa najvećim skokom vrednosti od svih standardnih valuta.

Ekonomisti smatraju da će ta kolebanja usporiti zbog jačanja dolara i kontrole kapitala u pojedinim zemljama, kao i uspona digitalne ekonomije. Tražnju ta bitkoinima dodatno je povećalo povlačenje novčanica velike vrednosti u Indiji i uvođenje ograničenja na kupovinu stranih valuta u Kini zbog slabljenja juana prema dolaru.

“Činjenica je i da izlazi sve manje bitkoina, a ljudi ga doživljavaju kao dobru zaštitu protiv devalvacije valuta u svojim zemljama, i umesto da kupuju dolar, oni kupuju bitkoin”, izjavio je stručnjak za bitkoin i direktor startap kompanije “Civic” Vini Lingam, predviđajući da će cena bitkoina do kraja 2017. godine biti oko 3.000 dolara.

Bitkoin pogodan za upotrebu

Bitkoin privlači mnoge zbog anonimnosti i nepostojanja državnih regulativa u vezi sa njegovom upotrebom. Takođe, veoma je lak za korišćenje. Naime, svaki korisnik poseduje digitalni novčanik, što ustvari predstavlja softver instaliran u računaru, USB uređaju ili mobilnom telefonu. Korisnik poseduje i jedinstvenu bitkoin adresu, odnosno, jedinstven identifikator sastavljen od 32 broja i slova, poput bankarskog računa. Bitkoin se transferiše drugom korisniku preko naloga za transakciju, slično kao kod eletronske pošte, samo umesto mail adrese pošiljalac koristi Bitkoin adresu primaoca i sopstveni privatni ključ za prenos. U tehničkom smislu šalje se poruka, koja se, zajedno sa privatnim ključem, pretvara u jedinstveni digitalni potpis.

bitkoin kripto

Anonimnost važi za identitet korisnika, ali, ipak, nije potpuna, jer je moguće videti Bitkoin adresu korisnika, da li je korisnik član pula, eventualno se može videti IP adresa korisnika (ako korisnik to dozvoli), vreme transakcije, informacije u okviru kog bloka je transakcija  inkorporirana, gde i kada je blok inkorporiran u lanac blokova, da li je transakcija uspela i drugi podaci. Svi ovi podaci vidljivi su za sve transakcije (kako aktuelne, tako i prošle).

Bitkoin je zabranjen u Bangladešu, Boliviji i Ekvadoru, ali je u SAD, Kanadi, Japanu, Velikoj Britaniji i Nemačkoj legalan i zvanično prihvaćen. Ta kripto valuta nije pod kontrolom ni jedne svetske centralne banke zbog čega nije podložna manipulacijama na tržištu. O tome koliki je značaj te valute, kao finansijskog instrumenta, pokazuje podatak da je najpoznatija berza za kripto-valute u SAD-u uvela novu uslugu za trgovanje bitkoinom.

Institucionalne promene – bitkoin valuta budućnosti

Japan je nedavno doneo zakon, kojim se digitalne valute legalizuju kao zakonito sredstvo plaćanja. Inače, u toj zemlji su pre dve godine u opticaju bile kriptovalute, uključujući bitkoin, riple, litekoin i druge, u vrednosti oko 1,7 milijardi dolara. Prema jednoj japanskoj studiji, predviđa se da će do 2020. godine u opticaju biti digitalni novac u protivvrednosti oko devet milijardi dolara.

Najviši sud Evropske unije presudio je nedavno da virtuelnu valutu bitkoin treba izuzeti iz poreza na dodatu vrednost (PDV), čime je napravljen značajan korak ka definisanju te sporne kriptovalute kao novca. Evropski sud pravde saopštio je da nema razloga da se transakcije s bitkoinima tretiraju različito od transakcija sa “valutama, novčanicama i novčićima”.

Tri najveće kineske platforme za trgovanje bitkoinom, BTCC, Huobi i OkCoin, uvele su naplatu provizije 0,2 odsto na vrednost transakcije virtuelnom valutom. To pokazuje nameru da se uvede više reda na tržištu bitkoina, jer prema podacima “Cryptocompare”, u prvom danu 2017. godine preko pet miliona bitkoina kupljeno je juanima, što je oko 3,8 milijardi dolara. Istovremeno, samo je 53.000 bitkoina kupljeno američkim dolarima.

U Beču, u Austriji, u februaru je otvorena prva banka, u kojoj je moguća kupovina i prodaja bitkoina licem u lice, što do sada nije bio slučaj. Banka je u vlasništvu lokalnog “Bit fonda” i nazvana je jednostavno “Bitcoin banka”. Takođe, tamo su postavljeni i bankomati, gde se bitkoini mogu zameniti za evro i obrnuto.

Biljana Blanuša

 

 

Izvor :

Ekonomski Online

Pročitajte još

indija

MMF:Indija bi mogla biti četvrta ekonomija u svetu

Indija bi, sedam decenija nakon što je stekla nezavisnost, mogla da zaseni svog bivšeg kolonijalnog vladara. Ta zemlja mogla bi ove godine da istisne Ujedinjeno Kraljevstvo iz "društva" vodećih pet ekonomija sveta, prema novoj analizi Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o projekcijama rasta.