Berza

Šta bi mogao Satoši Nakamoto da uradi sa svojih milion bitkoina?

Danas se navršava tačno devet godina otkako je Satoši Nakamoto najavio stvaranje Bitcoina. Satoši Nakamoto je ime, koje koristi nepoznata osoba, koja je dizajnirala bitkoin i stvorila prvobitnu referentnu implementaciju i prvu bazu podataka - blokčein.

Plan i opis projekta Satošija Nakamota je i dalje dostupan na istom domenu Bitcoin.org kao što je bio i u oktobru 2008. godine i nudi fascinantan pogled na projekat finansijskog tržišta, koji je u oktobru 2017. godine dostigao vrednost tržišne kapitalizacije od preko 100 milijardi dolara.

Dokument počinje rečima "Čista peer to peer verzija elektronske gotovine bi omogućila da se onlajn plaćanja šalju direktno od jedne do druge strane bez prolaza kroz formalnu finansijsku instituciju" i dodaje: "Digitalni bi predstavljali deo rešenja, ali bi se glavne koristi izgubile ako je neophodno da postoji treća strana, koja bi sprečavala prevare i dvostruko trošenje. Predlažemo da rešenje problema dvostrukog trošenja bude peer to peer mreža."

Ove mreže sada koristi tri miliona korisnika svakodnevno, a očekuje se da će taj broj porasti na 200 miliona u narednih sedam godina. Devetu godišnjicu bitkoina je obeležilo i dostizanje novih maksimuma vrednosti ove kriptovalute, bez nagoveštaja ozbiljnih korekcija cene.

Ovaj 31. oktobar je posebno značajan i iz drugih razloga, a naročito jer označava rok za koji bi domaće tržište u Kini moralo da dozvoli Bitcoin-to-fiat trgovanje.

Iako su se zbog toga kineski trgovci prebacili na alternative, raspoloženje unutar i izvan kriptovalutne industrije, vredne milijarde dolara, pokazuje da je Bitkoin tu da ostane i da će ojačati kao rezultat konkurencije kopija - Bitkoin keša, Bitkoin zlata, rebra i SegVit2k.

Veruje se da iza pseudonima Satošija Nakamotoa stoji čovek koji živi u Japanu, rođen 5. aprila 1975. godine i da poseduje gotovo milion bitkoina, koji danas vrede čak 6 milijardi dolara.

Međutim, sama činjenica da je tvorac bitkoina Satoši Nakamoto misterija za ceo svet znači da je ceo ekosistem ove kriptovalute nesiguran i i neizvestan kao sedenje na mirnom vulkanu, koji bi svakog časa mogao da eksplodira. U ovom trenutku je tržište bitkoina u stanju mirovanja, ali Satoši Nakamoto bi mogao da pusti u promet svojih milion bitkoina i tako uništi njegovu vrednost.

Mett Grin, profesor za kriptovalute na Univerzitetu Džons Hopkins, smatra da Nakamoto ima moć da potopi valutu, ukoliko to odluči.

Bitkoin ima konačnu ponudu od 21 miliona, koju će dostići do 2140. godine, dok Nakamotov jedan milion bitkoina iznosi 5 procenata celokupne ponude kriptovaluta.

"Ako kontrolišete milion bitkoina, imate mogućnost da poplavite tržište u bilo kom trenutku, jer su takvi subjekti zaista retki", smatra Grin.

Nakamoto je zaista otišao u ilegalu, otkad je odlučio da se povuče od predmeta svog stvaralaštva. Postavlja se pitanje, zbog čega čovek sa tako velikom vrednošću, do sada nije imao nikakav uticaj na mrežu bitkoina? Ako bi Nakamoto stavio svoje novčiće na prodaju, celo tržište bi bilo poplavljeno, a cena Bitcoina bi se drastično smanjila.

I dok Nakamoto miruje, poput uspavanog džina ili utihnulog vulkana, on ne predstavlja ni pretnju, ni obećanje za bitkoin mrežu. Međutim, i dalje predstavlja izuzetno značajnu figuru za budućnost digitalne valute.

Ben Yu, bitkoin investitor kaže da je uloga Nakamotoa u razvoju bitkoina izuzetno značajna.

"Ako bitkoin ispuni svoju ulogu i postane globalna valuta, onda bi Satoši Nakamoto najverovatnije bio najbogatija osoba na svetu, a imao bi proporcionalno veći udeo u konačnom snabdevanju bitkoina od onog, koji danas ima vlada SAD u zlatu", rekao je Yu. Podsetimo, vlada SAD-a ima više zlatnih rezervi od bilo kog drugog entiteta u svetu, oko 8.000 tona, što je nešto više od četiri odsto ukupne ponude u svetu, i manje od petogodišnjeg udela Nakamotoa u bitkoinu.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!