Propisi

Srbija skinuta sa „sive liste poreskih oaza“

Srbija je, pre roka, ispunila svoje obaveze u oblasti međunarodne poreske saradnje i transparentnosti u razmeni poreskih podataka, kako bi se uskladila sa principima dobrog upravljanja porezima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) i Evropske Unije (EU), a zbog čega je skinuta sa evropske liste jurisdikcija koje ne sarađuju u poreskoj materiji (tzv. evropska „siva lista poreskih oaza“), saopštilo je Ministarstvo finansija.

U obrazloženju, koje je objavio Savet ministara EU, napisanog na osnovu ocene i preporuke OECD, navodi se da je Srbija skinuta sa te liste i podseća da je Srbija u julu 2019. godine potpisala Konvenciju o multilateralnoj administrativnoj saradnji (MAC), koja je kasnije potvrđena u Skupštini Srbije

Navedeno je, od strane OECD i EU, da je Srbija, zajedno sa velikim brojem drugih država i jurisdikcija, na dobrom putu, u međunarodnim naporima u borbi protiv poreske evazije, što svakako treba pozdraviti i ispratiti i u domaćoj stručnoj javnosti.

„Ta vest je dokaz da ubrzano sprovodimo reforme i usklađujemo naš poreski sistem sa evropskim i svetskim standardima. Snaga poreskog sistema jedne zemlje, ogleda se u donošenju i sprovođenju primenljivih propisa, dobro uspostavljenom sistemu nadzora i kontrole, i mogućnosti upravljanja rizicima. Na tome smo vredno radili i zbog toga ovo smatram velikom nagradom za uloženi trud“, ocenio je ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali.

On je naglasio da Vlada Republike Srbije uspešno sprovodi preuzete obaveze na poboljšanju okvira poreske politike,  kao i obaveze u pogledu brze razmene informacija, a u skladu sa međunarodnim standardima.

„Uveren sam da će ova vest, kao i sve dobre vesti koje su stizale ovih dana sa raznih strana sveta, i od različitih institucija, dodatno potvrditi poverenje međunarodne investicione javnosti da ulažu u našu zemlju i da pored pravne, osete i poresku sigurnost i šta zapravo znači ravnopravan fiskalni tretman na tržištima EU i Srbije“, rekao je Mali.

Ministar ističe da je ovo samo deo slagalice, koji treba da dovede do kompletne fiskalne usaglašenosti i integracije u EU.

„Na taj način se otklanjaju poreske prepreke slobodnog kretanja robe i kapitala, a sve u cilju ostvarivanja boljeg funkcionisanja tržišta. Poreska harmonizacija, odnosno smanjivanje razlika između poreskih sistema i razmena informacija između poreskih vlasti, čini poreske sisteme transparantnijim. Upravo to je cilj ove reforme“, ocenio je Mali.

Lista koju formira EU doprinosi stalnim naporima u sprečavanju izbegavanja poreza i promovisanju principa dobrog upravljanja kao što su poreska transparentnost, pošteno oporezivanje ili međunarodni standardi protiv erozije poreske osnovice i prebacivanja profita.

EU je u decembru 2017. godine izradila „crnu“ i „sivu“ listu poreskih oaza, nakon što su otkriveni složeni manevri kojima kompanije i bogati pojedinci nastoje da smanje poreske obaveze. Mesto na „crnoj“ listi za države znači lošu reputaciju i strože kontrole u transakcijama sa EU.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!