Projekti

Srbija prva zemlja u centralno-istočnoj Evropi koja uspostavlja državnu "Oracle Cloud" infrastrukturu

Srbija je postala prva zemlja u cetralno-istočnoj Evropi, a druga u Evropi posle Velike Britanije koja je uspostavila državnu "Oracle Cloud" infrastrukturu, čija je namena pomoć objedinjavanju baze podataka i drugih softverskih proizvoda na kojima se zasnivaju neki od najbitnijih elektronskih evidencija u Srbiji.

Kancelarija za IT i eUpravu Vlade Republike Srbije i kompanija “Oracle”, podsredstvom Oracle Sertifikovanih partnera, potpisali su državni ugovor o nabavci Oracle hardvera i licenci, a neke od evidencija koje će na ovaj način biti objedinjene su: registar građana, ličnih karti, adresnih podataka, sistem za objedinjavanje i razmenu podataka unutar državnih organa i mnogi drugi.

Ovaj sistem predstavlja modernu i sigurnu platformu za razvoj državne uprave, koja će na taj način postati efikasniji servis građana i privrede, saopštila je Kancelarija.

“Ovaj sistem je prvenstveno namenjen zaposlenima u eUpravi, da im olakša i ubrza snalaženje u bazi podataka, putem centralizacije, ali samim tim će ubrzati i procedure građanima. Tako, na primer uspostavljanjem centralnog informacionog sistema 145 lokalnih poreskih administracija, građani od Nove godine neće morati više da idu u opštinu da dobiju podatke o svojim poreskim obavezama, već će moći da to jednim klikom dobiju na sajtu”, objašnjava Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu, prenosi Tanjug.

Prvim državnim ugovorom sa kompanijom “Oracle” obezbeđene su najbolje cene za sve državne organe, koji koriste ovo IT rešenje, u odnosu na ranije pojedinačne nabavke, kažu iz Kancelarije i dodaju da ta ušteda iznosi dva miliona evra.

Neke od primena državnog “Oracle Cloud” Sistema pored spomenutog uspostavljanja centralnog informacionog sistema 145 lokalnih poreskih administracija i optimizacija i reforma IT sistema uprava u sastavu Ministarstva finansija – Uprave za trezor, Poresku upravu, Uprave za sprečavanje pranja novca i Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, kao i reforma upisa u katastar nepokretnosti i katastar podzemnih vodova krz uvođenje eKatastra.

“Kreiranje državnog “Oracle Clouda” omogućava potpunu privatnost podataka građana, jer ni jedan podatak ne može izaći van državnog Data centra Kancelarije za IT i eUpravu. Država je ovom investicijom dobila sistem kojim može lakše da upravlja, a koji je istovremeno bezbedniji i sigurniji”, izjavio je Jovanović.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!