Društvo

Srbija postala punopravna članica CERN-a

Republika Srbija postala je 23. punopravna članica Evropske organizacije za nuklearna istraživanja CERN, odlučeno je u Ženevi, jednoglasnim usvajanjem rezolucije Saveta ove organizacije.

Uz Izrael, Švajcarsku i Norvešku, Srbija je četvrta zemlja koja nije članica EU, a punopravna je članica ove prestižne naučne organizacije. Srbija je postala stalna članica, a da ni sve članice EU nisu pristupile CERNU. Najbliža stalnom članstvu je Slovenija, koja ima status pridruženog člana, kakav je prethodno imala i Srbija.

Punopravno članstvo omogućava da studenti i profesori iz naše zemlje rade istraživanja na svetskom nivou u Srbiji, kao i da naša privreda učestvuje u većem obimu na projektima u CERN-u. Pored podizanja kvaliteta naučnih istraživanja, pristupa najnovijoj naučnoj opremi i tehnologijama, kao i prenošenja iskustva i znanja, članstvo u CERN-u uticaće na sprečavanje odlaska obrazovanih mladih ljudi iz Srbije. Naši istraživači ravnopravno će učestvovati na svim konkursima CERN-a, od finansiranja projekata naučne izvrsnosti, redovnih letnjih škola za studente i diplomce, doktorskih i postdoktorskih stipendija, do finansijske podrške za naučne specijalizacije. Srpska privreda imaće značajnu korist od članstva, obzirom na to da će naše kompanije moći u većoj meri da učestvuju na svim tenderima koje raspisuje CERN i tako se ravnopravno takmiče sa svetski uspešnim kompanijama.

Stalno članstvo u Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja biće dodatni podsticaj za osnaživanje domaće nauke. Od 1. januara 2019. godine, počinje sa radom Fond za nauku, koji će omogućiti konkurentno finansiranje naučnih istraživanja i bolju povezanost nauke i privrede. Ulaganje u inovativnu infrastrukturu od 100 miliona evra znači izgradnju naučno tehnoloških parkova u Nišu i Novom Sadu, proširenje naučno-tehnološkog parka u Beogradu, izgradnju zgrade BioSens instituta u Novom Sadu kao evropskog centra izvrsnosti u digitalnoj poljoprivredi, laboratorijske lamele Elektronskog fakulteta u Nišu, Data centra u Kragujevcu, te izgradnju novih zgrada FON-a i Instituta za fiziku u Beogradu.

Uz zapošljavanje najboljih doktoranada pri fakultetima i naučnim institutima u Srbiji (hiljadu mladih naučnika potpisalo je ugovore o radu u julu, a prošlog meseca objavljen je poziv za novih sto), Vlada Srbije sistemski podržava nauku i stvara uslove koji će omogućiti našim mladim naučnicima da ostanu u zemlji. Mladi naučnici će direktno uticati na transformaciju srpske ekonomije zasnovane na investicijama u ekonomiju zasnovanu na inovacijama, što je prioritetni cilj Vlade Srbije jer predstavlja razvojnu šansu Srbije za 21. vek.

Članstvo Srbije u CERN-u biće formalno potvrđeno nakon što Narodna skupština Srbije i UNESKO, prema ustanovljenim procedurama, ratifikuju ovu rezoluciju. Zvaničan prijem Srbije kao stalnog člana  CERN-a biće upriličen svečanom ceremonijom podizanja srpske zastave ispred zgrade CERN-a u Ženevi, kojoj će prisustvovati najviši državni vrh.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!