Razvoj

Srbija ove godine napredovala na Svetskoj listi konkurentnosti za pet mesta

Srbija je ove godine napredovala za pet mesta na Svetskoj listi konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma (WEF) i sada se nalazi na 65. mestu od 140 ekonomija sveta.

Srbija je ostvarila napredak prema skoro svim najznačajnijim kriterijumima konkurentnosti. Imajući u vidu da su znanje i inovacije najveći izvozni potencijali Srbije za 21. vek, posebno orhrabruje činjenica da je Srbija u odnosu na prethodnu godinu, napravila značajan iskorak u oblasti inovacija gde je napredovala 39 mesta i sada zauzima 56. mesto u ovoj oblasti. 

Najveće poboljšanje ostvareno je u oblastima: makroekonomska stabilnost, obrazovanje i veštine, tržište proizvoda i finansijski sistem. 

Srbija je postigla najveće povećanje indeksa u odnosu na sve zemlje iz okruženja. Od zemalja na prostoru bivše Jugoslavije, Srbija je ispred Hrvatske (68. mesto), Crne Gore (71. mesto), Makedonije (84. mesto) i Bosne i Hercegovine (91. mesto). Najbolje je rangirana Slovenija koja je na 35. mestu.

Bolja pozicija Srbije na ovoj prestižnoj listi rezultat je posvećenosti Vlade ekonomskim reformama i stvaranju boljih uslova za poslovanje, kao i povećanju konkurentnosti privrede. Ovaj indeks veoma je značajan faktor za dalje privlačenje stranih investicija, u čemu je Srbija vodeća zemlja u regionu, obzirom na to da je u 2017. godini imala priliv od 2,6 milijardi evra, što je više od ukupnog priliva investicija na celom Zapadnom Balkanu.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!