Finansijske usluge

Srbija od početka godine kupila 27 zlatnih poluga

Od početka godine Narodna banka Srbije (NBS) kupila je 27 poluga zlata (oko 338,6 kg), dok je prošle godine devizne rezerve uvećala sa 52 poluge.

NBS u svojim rezervama ima 19,7 tona zlata, u ukupnoj vrednosti od 708,64 miliona evra. Zlato u deviznim rezervama centralne banke nalazi se u obliku zlatnih poluga (88,22 odsto), kovanog zlata (6,67 odsto) i zlata na računima NBS u inostranstvu (5,11 odsto), prenosi “Blic”.

Više od 94 odsto zlata u deviznim rezervama NBS se čuva u Republici Srbiji, u trezoru NBS, dok se ostatak rezervi zlata čuva u inostranstvu, odnosno kod međunarodne finansijske organizacije BIS u Bazelu.

“Narodna banka nije prodavala zlato više od jedne decenije, od 2005. godine, i od tada je kontinuirano povećavala učešće zlata u deviznim rezervama kupovinom zlata iz domaće proizvodnje. Na taj način NBS daje podsticaj rastu domaće proizvodnje zlata, odnosno industrijske proizvodnje, a time i ekonomskom rastu zemlje, pri čemu se istovremeno povećava nivo deviznih rezervi”, navode u NBS.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!