Agro svet

Srbija izlagala na najvećem međunarodnom sajmu organskih proizvoda "Biofah"

Sajam BIOFAH je je vodeći medjunarodni sajam organske hrane koji se održava u februaru u Nirnbergu, Nemačka od 1990. godine, uz koji se održava i sajam VIVANESS - međunarodni sajam prirodne kozmetike. 

Ovaj sajam je ponovo dokazao da predstavlja sveobuhvatnu izložbu međunarodnog sektora i predstavlja ne samo mesto trgovine već i paltformu za kreiranje politika i trendova ovog sektora.

Po prvi put, sajam BIOFAH i VIVANESS koji se održao od 14. do 18. februara 2018. godine u Nirnbergu okupio je više od 3.000 izlagača odnosno rekordnih 3.218 izlagača iz 93 zemlje zbog čega su otvorene i 2 dodatna paviljona. Preko 50.000 posetilaca iz 134 zemlje je posetilo sajam.

Više od 700 novih proizvoda je predstavljeno po BIOFACH Novelti standardu.Uključujući nove proizvode predstavljene na VIVANESS-u, ovo rezultira sa skoro 900 inovacija.

Proizvođači iz Srbije u okviru zajedničkog štanda u organizaciji Serba Organike koji je bio u paviljonu 4a, zajedno sa nacionalnim štandovima velikog broja država su predstavili bogatu ponudu voća (smrzutog, sušenog i u obliku pirea i čipsa), hladno ceđena, nerafinisana ulja, namaze od uljarica i rogača, balzamiko voćna sirća, voćnie barovi, slatke i slane krekere. veliku paletu integralnih brašna i drugih proizvoda od žitarica, med, hranu za bebe i decu, lekovito i začinsko bilje, povrće, pivo od kinoe i drugo.Na sajmu se predstavilo direktnih 7 izlagača: ”ALL NATURAL FOODS“, ”ECO MELE“,  „ECOAGRI  Serbia“, ”JOVANjICA“, ”MONDI LAMEX”, ”ZADRUGAR“, „SUNCOKRET“ i još 7 izlagača e predstavilo svoju ponudu proizvoda („Flory“, „Timomed“,  „Herba“, „Avis“, „Baltik junior“, „Elixir“ i „Olga Group“. 

U okviru podrške GIZ-a, u okviru programa podrška razvoju privatnog sektora u Srbiji,  izlagačima je organizovana  i trgovinska misija koja je realizovana kroz veliki broj poslovnih susreta izlagača sa  kupcima, kao i trening izlagača čiji je cilj bio da se podignu kapaciteti - znanja i veštine kompanija za pregovore sa kupcima. Velika posećenost srpskog štanda koji je posetilo skoro 800 postilaca,  kupaca, predstavnika asocijacija, međunarodnih organizacia, vladiih institucija, FIBL- itd je dokaz da Srbija ima šta da ponudi svetu kada su u pitanju organski proizvodi i da je ovaj sektor velika šansa Srbije u pozicioniranju proizvoda sa dodatnom vrednošću, čija je potražnja na svetskom i evrospkom tržištu iz godine u godinu sve veća.

Najnoviji globalni podaci publikovani u statističkom godišnjaku o organskoj poljoprivredi širom sveta u 2016. godini „The World of Organic Agriculture 2018″ predstavljeni  na sajmu BIOFAH od strane Istraživačkog Instituta za organsku poljoprivredu FiBL i IFOAM – Medjunarodne fedreracije pokreta organske poljoprivrede ukazuju na veliki procvat organskog sektora: više poljoprivrednika, više zemljišta i rastućeg tržišta: organsko poljoprivredno zemljište povećano za 15% što je najveći rast ikada zabeležen i iznosi 57,8 miliona hektara, od čega u Evropi 23%, 2,7 miliona organskih proizvođača širom sveta. 

Globalno organsko tržište nastavlja da raste

Vrednost organskog globalnog tržišta dostiglo skoro 90 milijardi američkih dolara (više od 80 milijardi evra) što je za oko 10 milijradi više u odnosu na prethodnu godinu.

Organsko tržište u Evropi  takođe nastavlja da raste.U 2016. godini poraslo je za 11,4% i skoro dostigao 33,5 milijardi evra. Skoro sva glavna tržišta su  pokazala dvocifrenu stopu rasta. Francusko organsko tržište poraslo je za 22 %. Irsko za 21,8% 

Sjedinjene Države su vodeće tržište sa 38,9 milijardi evra, a zatim slede Nemačka (9,5 milijardi evra), Francuska (6,7 milijardi evra) i Kina (5,9 milijardi evra).

U 2016. godini, većina glavnih tržišta nastavila je da pokazuje dvocifrenu stopu rasta.

Najveća potrošnja po glavi stanovnika bila je u Švajcarskoj (274 evra), a Danska je imala najveći organski tržišni udeo (9,7 odsto ukupnog tržišta hrane).

Forum u fokusu BIOFAH –a a temom "Sledeće generacije" koji je organizovan zajedno sa pokroviteljem događaja IFOAM - Organics ​​International i nacionalnom organizacijom za podršku BOLV (Nemačka federacija proizvođača organske hrane) je  razmatrao buduću političku agendu i ciljeve sledećih generacija. trendove u start-up segmentu i u civilnom društvu uopšte,  forum dijaloga za sva pitanja koja utiču na budućnost organskog pokreta.

Pored ove teme Kongresni centar je ponudio oko 150 inspirativnih sesija distribuiranih na pet foruma BIOFAH –a: „Specijalizovana maloprodaja“, "Inicijative i nevladine organizacije", održivost, politika i nauka, kao i na VIVANESS kongresu niz prezentacija izlagača kojima je prisustvovalo oko 8.000 učesnika. 

U okviru specijalnog područja prikaza "Generation Future", dodeljen je nagrada za istraživanje u organskoj prehrambenoj industriji.

Još jedna nova karakteristika je specijalna emisija o organskoj kulturi i proizvodnji - "Organsko pravo od samog početka.” Cilj emiisije je da pokaže šta su dosadašnje tehnologije organske prozvodnje dostigle i šta još treba uraditi tako da organska poljoprivreda može održati i dalje razviti svoju nezavisnost u poljoprivredi kako biljaka  tako i uzgoja stoke, tj. unapredjenju u gajenju različitih sorti i rasa.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!