Razvoj

Srbija i Češka potpisale Sporazum o regulisanju klirinškog duga

Predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić započela je zvaničnu posetu Češkoj Republici gde boravi na poziv češkog premijera Andreja Babiša.

Brnabić se na početku posete susrela sa predsednikom Češke Republike Milošem Zemanom.

U prisustvu premijerke Brnabić i predsednika Zemana, potpisan je Sporazum između Vlade Republike Češke i Vlade Republike Srbije o regulisanju starog klirinškog duga Republike Srbije prema Republici Češkoj, kojim će biti otpisano 70 odsto tog duga, koji potiče još iz doba SFRJ. Sporazum su potpisali ministri finansija Srbije i Češke, Siniša Mali i Alena Šilerova.

 

"Uspeli smo, nakon teških pregovara, da dobijemo otpis 70 odsto duga, da sa 32,7 miliona dolara dođemo na 9,8 miliona. To je stvar koja je opterećivala odnose dve zemlje u proteklih 25 godina. Srbija ima novac na računu, biće regilusan i taj stari dug”, rekao je ministar Mali.

On je dodao da, nakon što Sporazum bude ratifikovan, Srbija ima 45 dana da plati 9,8 miliona dolara.

Češka ministarka finansija navela je da će postizanje Sporazuma o rešenju srpskog duga još više poboljšati odnose dve zemlje, za koje je taj problem iz prošlosti predstavljao opterećenje.

 

Predsednica Vlade Ana Brnabić u nastavku posete Češkoj razgovarala je sa češkim premijerom Andrejem Babišom, a održan je i sastanak delegacija dve zemlje.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!