Finansijske usluge

Srbija angažovala “Lazard” za savetnika za prodaju “Komercijalne banke”

Ministar finansija Siniša Mali potpisao je ugovor o konsultantskim uslugama s konzorcijumom koji predvodi investiciona banka “Lazard”.

Konzorcijum čine i KPMG Srbija i advokatska kancelarija "Prica i partneri", za pružanje savetničkih usluga za pronalaženje strateškog partnera za “Komercijalnu banku”.

Ugovor su, pored ministra finansija, potpisali ispred kompanije “Lazard” Jorg Asmusen, u ime KPMG-a Uroš Ačanski, a ispred advokatske kancelarije "Prica i partneri" Danica Gligorijević, saopštilo je Ministarstvo finansija, prenosi Beta.

Srbija je vlasnik 41,75 odsto akcijskog kapitala “Komercijalne banke”, a glavni zadatak traženog savetnika je analiza poslovanja banke, analiza tržišta, kao i sprovođenje budućeg postupka za izbor partnera u banci u skladu sa izabranom metodom.

U roku za dostavljanje ponuda, do 12. novembra 2018. godine prispelo je 14 izjava o zainteresovanosti, a komisija Ministarstva finansija je posle detaljne analize odlučila da zahtev za dostavljanje ponude pošalje na adresu šest renomiranih investicionih banaka.

Rok za podnošenje ponuda bio je 3. decembar 2018. godine, a svoje ponude dostavile su kompanije “Lazard Freres”, “Rothschild” i ING Bank.

Ministarstvo je navelo da je finansijski savetnik biran na osnovu kvaliteta i cene. Tehničke ponude su otvorene 3. decembra, posle čega je utvrđeno da su sve tri ponude prošle tehnički prag, i u prisustvu predstavnika svih ponuđača pristupilo se otvaranju finansijskih ponuda 13. decembra 2018. godine.

Na osnovu kriterijuma iz konkursne dokumentacije kao najuspešnija ponuda ocenjena je ponuda “Lazarda”, koja nastupa u konzorcijumu sa KPMG Srbija, i advokatskom kancelarijom "Prica i partneri".

Ministarstvo finansija navodi da će posle potpisivanja ugovora s “Lazardom”, uslediti analiza finansijskog položaja banke i priprema svih dokumenata za raspisivanje tendera za pronalaženje zajedničkog partnera.

Savetodavnim programom Instrumentom za koordinaciju politika (Policy Coordination Instrument), koji je Srbija potpisala s Međunarodnim monetarnim fondom, predviđeno je da objava tendera bude do kraja juna.

Ugovor s novim strateškim partnerom za Komercijalnu banku trebalo bi da bude potpisan do kraja godine.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!