Razvoj

Slika Paje Jovanovića - najskuplje delo jednog srpskog slikara

Slika čuvenog srpskog slikara Paje Jovanovića "Dva bašibozuka pred kapijom" prodata je u na aukciji u aukcijskoj kući “Sotheby's” za 465.000 funti, odnosno, za nešto više od pola miliona evra.

Slika je prodata po skoro pet puta većoj ceni od početne, budući da joj je procenjena prodajna vrednost bila između 100 i 150 hiljada funti. 

Ovom aukcijskom prodajom višestruko je oboren prethodni rekord u visini cene, po kojoj je prodato delo nekog srpskog slikara, a koji je, takođe, držala Jovanovićeva slika "Ukrotitelj zmija". 

To delo je, pre dvadesetak godina, kupljeno na aukciji u aukcijskoj kući “Christie's” u Njujorku po ceni nešto višoj od današnjih 168.000 evra. 

Slika "Dva bašibozuka pred kapijom" nastala je između 1887. i 1888. godine. Naslikana je tehnikom ulja na drvetu i nevelikog je formata - 43 sa 50 centimetara. 

Visok iznos za koji je slika prodata, rezultat je sve veće tražnje za delima orijentalista među svetskim kolekcionarima. Ovom aukcijskom prodajom, slika "Dva bašibozuka pred kapijom" postala je najskuplje prodato delo jednog srpskog slikara.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!